Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynek z bezą

4.0
(21)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT

jajko 3 szt
cukier 3/4 szkl
mąka pszenna 1/2 szkl
mąka ziemniaczana 2 łyżki
skórka z cytryny 1 łyżka

KREM CYTRYNOWY

jajko 2 szt
żółtko jajek 2 szt
cukier 1 szkl
masło 75 g
sok z cytryny 3/4 szkl
skórka z cytryny 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
śmietana 30% 200 g
serek mascarpone 250 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka

BEZA

białko 2 szt
cukier 1/2 szkl
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżeczka

Porada

Biszkopt przełożony delikatnym cytrynowym kremem. Jest lekko kwaśny, przez co nabiera szczególnego charakteru. Całość wieńczy słodka korona bezowa.

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynek z bezą

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić. Kiedy białka zaczną sztywnieć ustawić obroty miksera na najwyższych obrotach i porcjami, łyżka po łyżce wsypywać cukier. Zmniejszyć obroty i dodawać po jednym żółtku. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać i wsypać do masy. Łopatką delikatnie wmieszać, dodając skórkę z cytryny.
Krok 1 - Cytrynek z bezą foto
2
Wlać do tortownicy o średnicy 25cm z papierem na dnie. Nie smarować brzegów formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez 30min. Po tym czasie wyciągnąć biszkopt z piekarnika i upuścić formę z ciastem na podłogę z wysokości 50cm. Wystudzić w foremce.
Krok 2 - Cytrynek z bezą foto
3
Biszkopt przekroić na pół.
Krok 3 - Cytrynek z bezą foto
4
BEZA: Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 25cm (odrysowałam wcześniej od formy). Białka ubijać do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać po łyżce cukier. Powinien się całkowicie rozpuścić. Zmniejszyć obroty i dodać sok z cytryny, i mąkę ziemniaczaną. Nałożyć masę bezową do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Wyciskać na przygotowany wcześniej papier stożki jeden przy drugim. Nie wypełniając całego koła, gdyż beza trochę urośnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150*C i po 5min zmniejszyć temperaturę do 120*C. Suszyć przez 1godz. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, najlepiej przez całą noc.
Krok 4 - Cytrynek z bezą foto
5
KREM: żółtka i jajka roztrzepać z cukrem w garnuszku i wstawić na mały ogień. Dodać sok i skórkę z cytryny, mąkę ziemniaczaną i masło. Wszystko podgrzewać, aż uzyskamy gęsty krem. Nie zagotowywać. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Schłodzoną śmietankę ubić z mascarpone i dodawać porcjami krem cytrynowy. Wlać cienkim strumykiem rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Jeżeli krem będzie gęsty można z żelatyny zrezygnować.
Krok 5 - Cytrynek z bezą foto
6
Krem podzielić na pół i przełożyć nim biszkopt.
Krok 6 - Cytrynek z bezą foto
7
Na wierzchu delikatnie umieścić bezę. Odstawić w chłodne miejsce. Smacznego!
Krok 7 - Cytrynek z bezą foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela28 04.05.2015 13:28
aż ślinka leci na coś takiego;)
Malgorzata549 20.04.2015 16:37
pyszności :)
Alex_M 16.02.2015 17:25
wspaniałe ciacho :)
Klausia 07.02.2015 20:33
wygląda niezwykle :)
VioletoweKucharzenie 02.02.2015 08:51
Sylwia wpraszam się na takie ciacho:-)
Seba 02.02.2015 07:26
wygląda bosko
caralajna 01.02.2015 20:30
świetny tort :)
Janina 01.02.2015 16:11
Pyszności;)
Justi2401 01.02.2015 15:32
Prześliczny! :)
Grazyna0211 01.02.2015 14:58
cudne ciasto
misia53 01.02.2015 14:31
świetnie wygląda, super!
marenka 01.02.2015 10:50
Pięknie wygląda;)
Małgorzata Pin 01.02.2015 10:44
świetny przepis:)
Kuchenka 01.02.2015 10:29
pyszności :)
tomek18 01.02.2015 10:26
wow:) przepyszny torcik
Krystyna32 01.02.2015 09:55
bardzo apetyczny
Agnieszka-87-25 01.02.2015 09:15
smakowita jest
cukiereczek 01.02.2015 08:35
bardzo efektowny
Futka 01.02.2015 08:11
Idealny deser - pyszności :)
Babeczka35 01.02.2015 08:02
Śliczny torcik:)
Mira85 01.02.2015 07:55
Fajnie wygląda
Anna169Hosz 01.02.2015 07:29
Ale pyszne ciacho!
fotoviderek 31.01.2015 23:26
Pyszne ciacho :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak