Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z białą kaszą gryczaną i żurawiną
Kroki postępowania
Kaszę ugotować w niewolonej wodzie, odcedzić i wystudzić.
Spód: ciasteczka wrzucić do rozdrabniacza, zmiksować na okruchy. Dodać rozpuszczone masło, wymieszać. Wsypać okruchy do tortownicy (średnica 21cm) wyścielonej papierem. Ugnieść i wyrównać. Wstawić do lodówki.
Masa serowa: do miski wrzucić twaróg, dodać kremówkę, cukier i budyń. Wymieszać.
Wbić jajka i zmiksować masę na niskich obrotach aby składniki się połączyły.
Dodać wystudzoną kaszę gryczaną , wymieszać dokładnie. Wyjąć z lodówki tortownicę, wlać masę serową.
Żurawinę umyć, osuszyć dokładnie. Rozsypać na powierzchni sernika. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Na dno wstawić blaszkę z wrzątkiem. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 i piec jeszcze godzinę. Wystudzić w piekarniku, następnie wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.