Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z kiszoną kapustą

4.0
(24)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 30 dag
olej 3 łyżki
mleko 150 gram
drożdże 3 dag
sól 1/3 łyżeczki
cukier 0,5 łyżeczki
jajko 1 sztuka do ciasta
białko do smarowania

NADZIENIE

kapusta kiszona 300-350 gram
rosół 0,5 szklanki
białe wino 0,5 szklanki
cebula 1 sztuka
masło łyżka
ziemniaki 2 sztuki
ananas w puszce 3-4 plasterki
kiełbasa pęto wiejskiej
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
ser żółty 10 dag

Porada

Ma przyjemny, oryginalny, kwaskowato-słodki smak.

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z kiszoną kapustą

CIASTO:
Mleko podgrzewamy delikatnie. Rozpuszczamy w nim drożdże oraz cukier. Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej przygotowane mleko, olej, jajko oraz sól. Zagniatamy ciasto około 5 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę, formując wyższe brzegi. Następnie smarujemy je białkiem.
Na ciasto nakładamy przygotowaną wcześniej kapustę. Na kapuście układamy pokrojonego ananasa oraz plasterki kiełbasy. Całość pieczemy około 30 minut w 180 °C. Dziesięć minut przed końcem posypujemy ja bardzo delikatnie serem żółtym (około 1-2 łyżki).

NADZIENIE:Kapustne kroimy (delikatnie), by później pizza lepiej się nam kroiła. Masło rozpuszczamy na patelni. Rumienimy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dokładamy do niej kapustę. Podlewamy rosołem oraz winem. Dusimy całość około 15 minut. Doprawiamy do smaku. Dokładamy starte kartofle oraz ser pozostawiając 2 łyżki do posypania wierzchu.
Na kapuście układamy pokrojonego na mniejsze części ananasa oraz kiełbasę pokrojoną w plasterki. Pizzę pieczemy około 30 minut w 180°C.


PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

atort111
atort111 19.05.2015 17:56
każdy lubi pizzę
foczka-ks 22.04.2015 14:06
fajna pizza
caralajna 24.02.2015 18:22
niesamowity pomysł :)
Katarzyna59 01.02.2015 11:31
przepyszna,
smakołyk 31.01.2015 22:10
W takiej wersji pizzy jeszcze nie jadlam ale chętnie bym spróbowala
Ola1984 31.01.2015 19:48
Fajny przepis :) Ciekawe połączenie smaków.
Kuchnia Marty 31.01.2015 17:59
Strasznie jestem ciekawa smaku! Super przepis
iziona 31.01.2015 17:39
Wygląda cudownie choć brzmi dziwnie z kiszona kapustą :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak