Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z kiszoną kapustą
Mleko podgrzewamy delikatnie. Rozpuszczamy w nim drożdże oraz cukier. Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej przygotowane mleko, olej, jajko oraz sól. Zagniatamy ciasto około 5 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę, formując wyższe brzegi. Następnie smarujemy je białkiem.
Na ciasto nakładamy przygotowaną wcześniej kapustę. Na kapuście układamy pokrojonego ananasa oraz plasterki kiełbasy. Całość pieczemy około 30 minut w 180 °C. Dziesięć minut przed końcem posypujemy ja bardzo delikatnie serem żółtym (około 1-2 łyżki).
NADZIENIE:Kapustne kroimy (delikatnie), by później pizza lepiej się nam kroiła. Masło rozpuszczamy na patelni. Rumienimy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dokładamy do niej kapustę. Podlewamy rosołem oraz winem. Dusimy całość około 15 minut. Doprawiamy do smaku. Dokładamy starte kartofle oraz ser pozostawiając 2 łyżki do posypania wierzchu.
Na kapuście układamy pokrojonego na mniejsze części ananasa oraz kiełbasę pokrojoną w plasterki. Pizzę pieczemy około 30 minut w 180°C.