Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos holenderski

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pomidory 2
bazylia świeża 1/2 łyżki
margaryny 125 g
żółtko jajek 2
soku cytrynowego 2 łyżki
śmietany kremówki 125 g
koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka
szczypta cukru

Przepis i sposób przygotowania na: Sos holenderski

Pomidory sparzyć, po usunięciu skórki pokroić w ćwiartki. Usunąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę.
Margarynę roztopić i odstawić do wystygnięcia. Żółtka połączyć z sokiem cytrynowym, szczyptą soli i ucierać w ciepłej kąpieli, aż składniki się połączą. Powoli - po łyżeczce- dodawać margarynę, nie przerywając ucierania.
Śmietanę wymieszać z koncentratem pomidorowym, połączyć z masą żółtkową i wymieszać. Dodać pomidory.
Tak przygotowany sos doprawić do smaku solą, pierzem, potem wsypać bazylię i całość delikatnie wymieszać.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agogo2 13.06.2011 23:53
dobre
kotlet 26.09.2010 20:50
pyszny sos
babeczka007 19.09.2010 21:32
fajny
Klaudia007 02.09.2010 15:04
ciekawe
annamariakowalczyk3 01.09.2010 22:13
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak