Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Morszczuk z warzywami, masłem ziołowo- czosnkowym

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

RYBA I WARZYWA

filet z morszczuka 3 szt
papryka czerwona 1/2 szt
marchew 1 szt mała
seler 1 plaster
por 7 cm
koperek 2 gałązki
kolendra 1/2 łyzeczki
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1/2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
estragon 3 szczypty
Kminek mielony Prymat 1/2 łyzeczki
masło ziołowe 1 łyżka

SALATKA

sałata masłowa 1 gówka
sałata lodowa 1/4 szt
pomidor 3 szt
cebula czerwona 1 szt
oliwa 100 ml
bazylia 3 szczypty
czosnek 1 ząbek
ocet balsamiczny 2 łyżki
cukier 1/2 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1/2 łyzeczki
kolendra mielona 1/2 lyżeczki
pomidory suszone Smak 3 szczypty suszone mielone
oregano 3 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Morszczuk z warzywami, masłem ziołowo- czosnkowym

Kroki postępowania

1
Wszystkie przyprawy z kategorii RYBA I WARZYWA mieszamy ze sobą po czym nacieramy nimi rybę z obu stron. Część przypraw zostawić do warzyw.
Krok 1 - Morszczuk z warzywami, masłem ziołowo- czosnkowym  foto
2
Warzywa kroimy w paseczki, jesli macie maszynkę do krojenia Julieene to możecie użyć ja nie mam.
Krok 2 - Morszczuk z warzywami, masłem ziołowo- czosnkowym  foto
3
Bierzemy papier do pieczenia i układamy na nim rybę, na to dajemy warzywa i koper, po czym oprószamy przyprawami które zostały z ryby.

Na każdą porcję kładziemy masło ziołowo czosnkowe.
Ja robię sama po prostu mieszam masło z ziołami i czosnkiem, tutaj użyłam koperku, szczypiorku i tymianku + czosnek, wystarczy wymieszać i gotowe.
Krok 3 - Morszczuk z warzywami, masłem ziołowo- czosnkowym  foto
4
Papilotki zamknąć, spiąć wykałaczkami, ale zostawić środek otwarty by para miała ujście. Pieczemy ok 30 min, w tym czasie i warzywa i ryba zmiękną, w tem 160st .
Krok 4 - Morszczuk z warzywami, masłem ziołowo- czosnkowym  foto
5
SAŁATKA :

Warzywa pokroić, sałate porwać na kawałki, przełożyć do miski.

Dresing ;
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, zostawić na co najmniej 30 min, by zioła oddały swe smaki, a cukier się rozpuścił.

Przed samym podanie polewamy sałatkę.
Krok 5 - Morszczuk z warzywami, masłem ziołowo- czosnkowym  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wwwiolka 31.01.2015 22:29
Bardzo ciekawe danie.
Ada-Gaba 31.01.2015 17:26
smaczny obiad
dollce 31.01.2015 15:32
Super propozycja
Futka 31.01.2015 15:05
przepyszna rybka :)
Futka 31.01.2015 15:04
przepyszna rybka :)
Joannasz3190 31.01.2015 14:54
Pyszności :)
kloruś 31.01.2015 14:07
wygląda fantastycznie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak