Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Węgierski Gundel (Gundel placenta)

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

NALEŚNIKI

mąka 15 dag
jajko 2 sztuki
mleko 1 szklanka
woda 1/3 szklanki
cukier 3/4 szklanki
sól szczypta
proszek do pieczenia szczypta
olej do smażenia
masło 2 łyżki do posmarowania naleśników

NADZIENIE;

orzechy włoskie 20 dag
cukier puder 10 dag
masło 5 dag
rum 1 kieliszek
rodzynki 4 łyżki
śmietana łyżka

SOS;

czekolada gorzka 1 tabliczka
rum 1 kieliszek
śmietana 30% 1 łyżka
kakao 0,5 łyżki

Porada

Naleśniki są wyjątkowo sycące i doskonałe na zaspokojenie ochoty na coś słodkiego. Naleśniki pochodzą z kuchni Węgierskiej.

Przepis i sposób przygotowania na: Węgierski Gundel (Gundel placenta)

NALEŚNIKI:
Składniki na ciasto przekładamy do naczynia i miksujemy. Smażymy naleśniki wylewając porcje ciasta na rozgrzany olej. Ciasto rumienimy z obu stron.
Gotowe naleśniki smarujemy przygotowanym wcześniej nadzieniem. Zwijamy.
Smarujemy po wierzchu masłem i zapiekamy około 15 minut.
Tuż przed podaniem polewamy sosem czekoladowym.

NADZIENIE:Wszystkie składniki na farsz mieszamy na jednolitą masę. Smarujemy naleśniki.
SOS:
Czekoladę topimy z rumem. Dokładamy kakao oraz śmietankę. Całość dokładnie mieszamy. Sos powinien być gładki, lśniący i niezbyt gęsty.
Gotowym polewamy naleśniki

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 31.01.2015 18:26
w takim wydaniu nie jadłam jeszcze
cukiereczek 31.01.2015 13:38
ależ ro pysznie wygląda
erym 31.01.2015 13:33
nie znam potrawy, musi byc pyszna!
Anna133 31.01.2015 12:25
bardzo fajne danie, nie jadłam nigdy
Stenka 31.01.2015 11:59
ciekawy przepis
Konczi 31.01.2015 09:49
Pysznie wyglądają :)
Agnieszka-87-25 31.01.2015 08:39
ciekawe to
olkaaa 31.01.2015 08:14
Ładnie wygląda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak