Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynata pomarańczowo-musztardowa do indyka i wieprzowiny

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sok z pomarańczy 1,5 szkl.
Musztarda sarepska Prymat 100 g
miód płynny 2 łyżki
olej rzepakowy 3-4 łyżki
imbir starty 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka

Porada

Przy marynowaniu chudego fileta z indyka trzeba dolać do marynaty cały olej, ale przy tłustej wieprzowinie (np. karkówce) można ilość oleju zmniejszyć do 1-2 łyżek. *Nie polecam korzystania z soku w kartonach, czasami nadaje marynacie goryczki.

Przepis i sposób przygotowania na: Marynata pomarańczowo-musztardowa do indyka i wieprzowiny

Z pomarańczy (najlepiej kwaśnych i soczystych) wycisnąć sok. Dodać do niego łyżeczkę świeżego imbiru startego na miazgę, sól morską oraz miód - mieszać do połączenia w jednolity płyn. Dolać olej oraz dołożyć musztardę - całość wymieszać do połączenia.

Do woreczka strunowego włożyć jeden większy kawałek mięsa lub kilka mniejszych - zalać przygotowaną marynatą, woreczek szczelnie zamknąć usuwając z wnętrza jak najwięcej powietrza. Włożyć do lodówki na 1-2 doby w zależności od rodzaju i wielkości mięsa. Odwracać 2-3 razy na dobę.

Przed upieczeniem na grillu mięso osączyć (zachowując marynatę) i osuszyć na papierowych ręcznikach. Tuż przed położeniem mięsa ruszt posmarować olejem lub użyć lekko naoliwionych aluminiowych tacek. W trakcie opiekania kilka razy smarować marynatą.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak