Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki ruskie

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 5 szklanek
olej 4 łyżki
sól 1/3 łyżeczki
gorąca woda

Farsz

ziemniaki 1/2 kg
ser biały 250 gram
cebula 1-2 sztuki
sól i pieprz

Dodatkowo

cebula 2 sztuki
olej do smażenia

Porada

Wspaniałe, pyszne pierożki to doskonała propozycja np. na piątkowy obiad.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki ruskie

Kroki postępowania

1
Na stolnicę wsypuję mąkę, sól, dodaję olej i stopniowo mieszając składniki dodaję gorącą wodę.
Krok 1 - Pierożki ruskie foto
2
Zagniatam ciasto dodając tyle gorącej wody, ile się wgniecie - ciasto nie powinno kleić się do ręki, musi być elastyczne.
Krok 2 - Pierożki ruskie foto
3
Dzielę ciasto na kilka części i rozwałkowuję dosyć cienko każdą z nich. Następnie
pucharkiem do lodów wykrawam krążki.
Krok 3 - Pierożki ruskie foto
4
Farsz: wcześniej gotuję ziemniaki, studzę i przeciskam przez praskę, ser biały również przeciskam.
Krok 4 - Pierożki ruskie foto
5
Na patelni w niewielkiej ilości oleju podsmażam na złoty kolor pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę - dodaję do farszu. Wszystko dokładnie mieszam, przyprawiam solą i pieprzem do smaku (warto farsz zrobić nieco ostrzejszy, gdyż przy gotowaniu odrobinę złagodnieje).
Krok 5 - Pierożki ruskie foto
6
Nakładam farsz na ciasto.
Krok 6 - Pierożki ruskie foto
7
Zlepiam dokładnie brzegi i formuję pierożki.
Krok 7 - Pierożki ruskie foto
8
W garnku zagotowuję osoloną wodę. Wrzucam pierożki do wrzątku, mieszam i czekam do wypłynięcia. Przez chwilkę jeszcze gotuję wyjmuję.
Krok 8 - Pierożki ruskie foto
9
Na patelni w niewielkiej ilości oleju podsmażam pokrojone w kostkę cebulki i polewam pierożki. Smacznego!
Krok 9 - Pierożki ruskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 02.02.2015 17:47
pyszne pierożki
ania2610 30.01.2015 21:40
falbanka na pierożkach - u mnie to też tradycja rodzinna :)
joanna43 30.01.2015 21:17
uroczo zawinięte, moja babcia też mnie tak nauczyła i inaczej już nie umiem :)
Renata9 30.01.2015 20:02
wprost uwielbiam takie pierogi
irenka 30.01.2015 19:59
pyszne ,moje ulubione
Kuchenka 30.01.2015 19:16
bardzo apetycznie, hmmmm :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak