Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle ryżowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 1 litr
mąka 600 gram
jajko 5 sztuk
śliwki węgierki 3/4 kg
olej
cukier
ryż biały 200 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle ryżowe

Ryż ugotować w lekko posłodzonym mleku. Odcedzić i odczekać aż przestygnie. Żółtka 4 jajek oddzielić od białek. Z białek ubić sztywną pianę. Do ryżu dodać żółtka, pianę z białek oraz mąkę. Śliwki umyć, usunąć z nich pestki. Z powstałego ciasta ryżowego formować niewielkie, okrągłe knedle. Do środka każdego z nich wcisnąć wypestkowaną śliwkę. Obtaczać knedle w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Knedle smażyć na rozgrzanym oleju. Najlepiej podawać je na gorąco, prosto z patelni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona51
Iwona51 22.12.2010 08:58
smaczne
pauluna
pauluna 23.08.2010 12:37
ciekawe
Margo1 13.08.2010 23:04
jadłam knedle ale nie takie jak opisujesz
marzencia2007 12.08.2010 14:34
nie jadłam takich knedli u nas się gotuje knedle tak jak kluski slaskie tylko z owockami...
plocia 12.08.2010 13:34
jadłam, są rewelacyjne i wciąż by się jadło i jadło
RenataZ-et 11.08.2010 10:48
Nigdy nie jadłam takich knedli. Bardzo ciekawy przepis, wart wypróbowania, tym bardziej że jestem smakoszem knedli :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak