Knedle ryżowe

Knedle ryżowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    1 litr
  • mąka

    600 gram
  • jajka

    5 sztuk
  • śliwki węgierki

    3/4 kg
  • olej

  • cukier

  • ryż biały

    200 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż ugotować w lekko posłodzonym mleku. Odcedzić i odczekać aż przestygnie. Żółtka 4 jajek oddzielić od białek. Z białek ubić sztywną pianę. Do ryżu dodać żółtka, pianę z białek oraz mąkę. Śliwki umyć, usunąć z nich pestki. Z powstałego ciasta ryżowego formować niewielkie, okrągłe knedle. Do środka każdego z nich wcisnąć wypestkowaną śliwkę. Obtaczać knedle w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Knedle smażyć na rozgrzanym oleju. Najlepiej podawać je na gorąco, prosto z patelni.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Iwona51

22.12.2010 08:58
smaczne

pauluna

23.08.2010 12:37
ciekawe

Margo1

13.08.2010 23:04
jadłam knedle ale nie takie jak opisujesz

marzencia2007

12.08.2010 14:34
nie jadłam takich knedli u nas się gotuje knedle tak jak kluski slaskie tylko z owockami...

plocia

12.08.2010 13:34
jadłam, są rewelacyjne i wciąż by się jadło i jadło

RenataZ-et

11.08.2010 10:48
Nigdy nie jadłam takich knedli. Bardzo ciekawy przepis, wart wypróbowania, tym bardziej że jestem smakoszem knedli :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat