Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

WZka serowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 20 łyżek
jajko 4 sztuki
cukier 1/2 szklanki
margaryna 150 gram
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
kakao 2 łyżki
dżem brzoskwiniowy 1 słoiczek
mleko 1/2 szklanki

masa serowa

margaryna kostka 1 i 1/2 sztuki
serek homogenizowany waniliowy 500 gram
cukier puder 1 szklanka

polewa czekoladowa

margaryna 100 gram
cukier 1/2 szklanki
mleko 2 łyżki
kakao 2 łyki

Porada

ciasto jest najlepsze po 2 dniach

Przepis i sposób przygotowania na: WZka serowa

Ciasto:
Białka z jajek ubić na sztywną piane,
w osobnej misce zmiksować żółtka z cukrem dodać mąkę zmieszaną z sodą i kakao, mleko i pół słoika dżemu, oraz roztopioną margarynę(lekko ostudzoną).
Cały czas miksować aż składniki sie połączą.
Następnie wymieszać mase łyżką z pianą z białek.
Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Wylać ciasto na blachę i piec w 180 stopniach około godzinę.
Po wystudzeniu przekroić ciasto na 2 blaty
Masa:
Utrzeć margarynę z cukrem pudrem.
nadal ucierać i dodawać stopniowo serek homogenizowany.

Polewa czekoladowa:
Składniki przełożyć do garnuszka i podgrzewać stale mieszając na małym ogniu przez 5 minut.
Wykonanie:
Dolny blat ciasta posmarować pozostałym dżemem, na to nałożyć krem(można odrobinę zostawić do dekoracji ciasta)
przykryć drugim blatem ciasta i polać polewą czekoladową.
Ciasto w blasze szczelnie okryć folią i wstawić do lodówki na całą noc

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maridka19 01.02.2015 08:52
Smaczne ciasto :)
mirosława4 30.01.2015 18:35
ciekawa masa warta wypróbowania
Futka 30.01.2015 14:30
Deser idealny! Niebo dla podniebienia :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak