Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielone pesto z chilli

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rukola 130 g
bazylia świeża 1 drzewko
czosnek 3 ząbki
papryczka chili 1 sztuka
oliwa 130 ml
orzechy włoskie 80 g
ser 3 łyżki (Pecorino)
Pieprz czarny mielony Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/3 łyżeczki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zielone pesto z chilli

Kroki postępowania

1
Propozycja na pesto dla odważnych, lubiących pikantne i wyraziste smaki. Pesto jest zdrowe, bardzo aromatyczne oraz idealnie wpływa na nasze trawienie. Świetnie komponuje się z makaronem typu tagliatelle, spaghetti lub rurkami (polecam wybierać te pełnoziarniste). Jest to idealny wybór na pochmurne dni, gdy humor i energia nam nie dopisują - taki obiad od razu stawia na nogi ;)

PRZYGOTOWANIE:

Ser Pecorino ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Orzechy włoskie obieramy z łupin, prażymy je na patelni i odstawiamy aby ostygły.
Krok 1 - Zielone pesto z chilli foto
2
Rukolę oraz listki z 1 drzewka bazylii dokładnie myjemy i osuszamy.
Krok 2 - Zielone pesto z chilli foto
3
Następnie rozdrabniamy ostudzone orzechy włoskie i na chwilę je odkładamy.

Papryczkę chilli kroimy w drobną kosteczkę.
Krok 3 - Zielone pesto z chilli foto
4
Do rozdrabniacza wkładamy najpierw rukolę i bazylię, skrapiamy je odrobiną oliwy z oliwek i chwilę miksujemy.
Następnie do delikatnie rozdrobnionych ziół dodajemy 3 łyżki sera Pecorino, rozkruszone orzechy, 3 dość duże, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pokrojoną papryczkę chilli, pieprz cayenne i dolewamy oliwę z oliwek.

Wszystko miksujemy przez chwilę dla odpowiedniego połączenia składników, pamiętając o nie dopuszczeniu do całkowitego zmiksowania i powstania papki. Zawsze zostawiamy drobne kawałki składników (przede wszystkim ziół).

Całość doprawiamy solą i dość obficie czarnym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.

Życzę smacznego! :)
Krok 4 - Zielone pesto z chilli foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Futka 31.01.2015 15:11
Dziękuję bardzo i serdecznie polecam :)
Bernadeta1 30.01.2015 18:37
super przepis
Kolorowa 30.01.2015 17:54
przepysznie !
R'n'G Kitchen 30.01.2015 17:26
Przepysznie wygląda. Mniam :)
Kuchnia Marty 30.01.2015 15:45
wygląda obłędnie i pewnie tak też smakuje! Super przepis :)
Beatris 30.01.2015 15:33
Uwielbiam domowe zielone pesto:)
dollce 30.01.2015 14:59
wygląda super ;)
IwonaDD 30.01.2015 14:33
samo zdrowie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak