Przepis i sposób przygotowania na: Zielone pesto z chilli
Kroki postępowania
PRZYGOTOWANIE:
Ser Pecorino ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Orzechy włoskie obieramy z łupin, prażymy je na patelni i odstawiamy aby ostygły.
Papryczkę chilli kroimy w drobną kosteczkę.
Następnie do delikatnie rozdrobnionych ziół dodajemy 3 łyżki sera Pecorino, rozkruszone orzechy, 3 dość duże, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pokrojoną papryczkę chilli, pieprz cayenne i dolewamy oliwę z oliwek.
Wszystko miksujemy przez chwilę dla odpowiedniego połączenia składników, pamiętając o nie dopuszczeniu do całkowitego zmiksowania i powstania papki. Zawsze zostawiamy drobne kawałki składników (przede wszystkim ziół).
Całość doprawiamy solą i dość obficie czarnym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.
Życzę smacznego! :)