Przepis i sposób przygotowania na: Bananowo-lodowy deser (około 6 porcji)
Czekoladę drobno kroimy.
Banany obieramy ze skórki i miksujemy.
Wyciskamy sok z cytryny.
Śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier a następnie zmiksowane banany i sok. Na końcu dokładamy czekoladę. Gotową masę lodową przekładamy do zamrażalnika. W trakcie mrożenia co około 1 godz masę mieszamy. Czas mrożenia wynosi około 4-5 godzin.
BANANY DO PODANIA:
Banany obieramy ze skórki i kroimy pod skosem w plastry. Masło rozpuszczamy na patelni, dokładamy cukier, a następnie plasterki banana. Obsmażamy je około 1-2 minuty.
Gotowe rozkładamy na przygotowane talerze tworząc półkole. W środek nakładamy lody. Obok lodów wyciskamy śmietanę.
Deser gotowy.