Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pasztet z selera

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

seler korzeniowy 60 dkg
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
płatki owsiane 1 szkl
wywar grzybowy 1 szkl
olej 1/2 szklanki
jajko 3 szt
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
słonecznik łuskany 2-3 łyżki

Porada

smakuje doskonale z ciemnym pieczywem i nie tylko

Przepis i sposób przygotowania na: pasztet z selera

Kroki postępowania

1
selera obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach , na rozgrzanym oleju szklimy cebulę pokrojoną w kostkę następnie wkładamy seler, solimy i dusimy 20 minut
Krok 1 - pasztet z selera foto
2
kilka suszonych grzybków moczymy 10 minut w szklance wody i gotujemy 5 minut , wszystko miksujemy
Krok 2 - pasztet z selera foto
3
grzybowy wywar wlewamy do selera i dusimy na wolnym ogniu do odparowania płynu, całość studzimy
Krok 3 - pasztet z selera foto
4
masę przekładamy do malaksera, dodajemy jajka, zmiażdżony czosnek, płatki owsiane , pieprz i paprykę miksujemy na gładką masę
Krok 4 - pasztet z selera foto
5
do natłuszczonej foremki keksowej przekładamy masę , wyrównujemy , a wierzch posypujemy słonecznikiem
Krok 5 - pasztet z selera foto
6
pieczemy w 180 stopniach około godziny
Krok 6 - pasztet z selera foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 29.01.2015 21:45
Ciekawy przepis
Babeczka35 29.01.2015 21:19
Super pomysł na pasztet.
IKrakowianka 29.01.2015 21:16
fajny ten pasztet
Renataj 29.01.2015 21:07
Bardzo lubię pasztet z selera ale z płatkami nigdy nie robiłam /zawsze dodawałam bułkę tartą/.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak