Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakręcona tarta

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 25 dag
margaryna 10 dag
sól 0,5 łyżeczki
jajko 1 sztuka
śmietana łyżka
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki

NADZIENIE

cukinia 1 młoda
kiełbasa 1 pęto
papryka czerwona 1 sztuka
papryka zielona 1 sztuka
cebula 2 sztuki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
mozzarella w kulce 2 kulki
jogurt naturalny 60 ml
jajko 2 sztuki
olej

Porada

Tarta ta świetnie pasuje na ciepłą kolację. Jest sycąca i fajnie smakuje.

Przepis i sposób przygotowania na: Zakręcona tarta

Kroki postępowania

1
CIASTO:
Mąkę przesiewamy na miskę. Dokładamy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Schładzamy w lodówce około 30 minut i wykładamy nim formę na tarte.
Cukinie kroimy w plastry i obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy.
Cebule kroimy w paski i rumienimy na oleju. Dokładamy do niej pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną i zieloną oraz kiełbasę. Smażymy razem do miękkości. Doprawimy.

Tak przygotowane nadzienie wykładamy na ciasto kruche.
Krok 1 - Zakręcona tarta foto
2
Na wierzchu układamy cukinię (układamy w koło do wyczerpania).
Krok 2 - Zakręcona tarta foto
3
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy go z jogurtem i jajkami. Tak sporządzona mieszaniną zalewamy całość.
Tarte wstawiamy do piekarnika na 40 minut (180°).
Krok 3 - Zakręcona tarta foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 30.01.2015 18:44
doskonała :)
teresa18 29.01.2015 20:39
super potrawa
Katarzyna59 29.01.2015 15:20
rewelacyjna!!!
Monika-twin 29.01.2015 14:25
super przepis.
Wacław 29.01.2015 13:09
pyszny obiadek :-)
jagoda5913 29.01.2015 11:33
To moje smaki :-)
Mniam 29.01.2015 11:29
Lubię takie tarty wypełnione po same brzegi samymi pysznymi składnikami.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak