Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki z beszamelem

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka chlebowa 450 gram typ 750
płatki orkiszowe 50 gram
sól 0,5 łyżeczki
drożdże 4 dag
groszek cukrowy 3/4-1 szklanki
woda 170 ml
cukier 1 łyżeczka

SOS BESZAMELOWY

masło 2 łyżki
mąka 2 płaskie łyżki
mleko 150 ml
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku

DODATKOWO

woda do posmarowania bułek
otręby do posypania bułek

Porada

Całość smakową i wizualną pieczywa pysznie dopełnia dodatek groszku cukrowego. Jeśli jesteśmy w posiadaniu świeżego groszku nie musimy go wcześniej obgotowywać.

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z beszamelem

Kroki postępowania

1
Groszek cukrowy bardzo delikatnie obgotowujemy, odcedzamy i studzimy.
Następnie przygotowania rozczyn. W wodzie rozpuszczamy cukier, drożdże oraz 2 łyżki mąki. Całość pozostawiamy do wyrośnięcia.
Między czasie przygotowujemy beszamel. Na patelni rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego dodajemy mąkę. Energicznie mieszamy po czym wlewamy stopniowo mleko. Całość podgrzewamy by sos zgęstniał. Doprawiamy do smaku, delikatnie studzimy.
Krok 1 - Bułeczki z beszamelem foto
2
Do miski przekładamy potrzebną ilość mąki, płatki orkiszowe i sól.
Następnie wlewamy rozczyn oraz przygotowany beszamel. Całość zagniatamy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy ostudzony groszek.
Krok 2 - Bułeczki z beszamelem foto
3
Ponownie zagniatamy ciasto by ten się połączył.
Krok 3 - Bułeczki z beszamelem foto
4
Gotowe przykrywamy ściereczka i odstawiamy do podrośnięcia.
Krok 4 - Bułeczki z beszamelem foto
5
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę. Toczymy z niego wałek i dzielimy na około 12 części. Z każdego kawałka formujemy bułeczkę.
Uformowane bułki przekładamy na blaszkę. Wierzch smarujemy wodą i posypujemy płatkami pszenno- żytnimi. Tak przygotowane odstawiamy do podrośnięcia, a następnie pieczemy w 180°C przez około 20 minut.
Krok 5 - Bułeczki z beszamelem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 26.06.2017 06:51
ciekawe w smaku sa te bułki
norweska20 28.01.2015 16:43
super wypiek
bhb8 28.01.2015 16:27
apetyczne bułeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak