Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z beszamelem
Kroki postępowania
Następnie przygotowania rozczyn. W wodzie rozpuszczamy cukier, drożdże oraz 2 łyżki mąki. Całość pozostawiamy do wyrośnięcia.
Między czasie przygotowujemy beszamel. Na patelni rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego dodajemy mąkę. Energicznie mieszamy po czym wlewamy stopniowo mleko. Całość podgrzewamy by sos zgęstniał. Doprawiamy do smaku, delikatnie studzimy.
Następnie wlewamy rozczyn oraz przygotowany beszamel. Całość zagniatamy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy ostudzony groszek.
Uformowane bułki przekładamy na blaszkę. Wierzch smarujemy wodą i posypujemy płatkami pszenno- żytnimi. Tak przygotowane odstawiamy do podrośnięcia, a następnie pieczemy w 180°C przez około 20 minut.