Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka tortowa 30 dag
masło 15 dag
jajko 4 szt.
cukier puder 20 dag
proszek do pieczenia 1 łyżka
bakalie 40 dag
rum 1 kieliszek

Przepis i sposób przygotowania na: Keks

Rodzynki dokładnie wypłukać, odsączyć i namoczyć w alkoholu. Pozostałe bakalie drobno posiekać i oprószyć mąką. Pozostałe Masło utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem na gładką i puszystą masę. Do masy dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Ciasto starannie wymieszać. Bakalie dodać do ciasta. Białka ubić na sztywną pianę. Ubitą pianę delikatnie połączyć z ciastem. Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 90 minut. Ciasto ozdabiamy lukrem i kandyzowanymi owocami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Damiano
Damiano 04.06.2015 18:11
uwielbiam keksa
Zdzisław 28.01.2015 15:28
takie słodkości lubię
RenataZ-et 28.01.2015 14:50
uwielbiam taki keks
Andysz 28.01.2015 12:35
mmmmm rewelacja! ;)
Joannasz3190 28.01.2015 12:08
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak