Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy majonez idealny do sałatki

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

żółtko jajek 2 sztuki
sól do smaku
cukier 1 łyżeczka
musztarda 1 łyżeczka
ocet 0,5 łyżeczki
woda 0,5 łyżeczki
olej 1 szklanka

Porada

Majonez idealnie nadaje się do sałatki czy faszerowanych jajek. Nie przechowujcie go zbyt długo, ponieważ jest to świeży produkt - dość szybko się psuje (1-2 dni).

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy majonez idealny do sałatki

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki oprócz oleju miksujemy w wysokim naczyniu tak długo, aż się połączą.
Krok 1 - Domowy majonez idealny do sałatki foto
2
Teraz dodajemy po odrobinie oleju. Robimy to dosłownie kroplami, cały czas miksując. Trwa to dość długo (około 40-60 minut), ale warto, ponieważ majonez jest gęsty i klarowny.
Krok 2 - Domowy majonez idealny do sałatki foto
3
Jeśli uznacie, że jest zbyt gęsty można kroplami dodać łyżkę gorącej wody (robimy to na wyczucie).
Gotowe!
Krok 3 - Domowy majonez idealny do sałatki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 23.04.2015 07:30
domowy zawsze najlepszy
MałaMi89 28.01.2015 14:23
Nigdy nie robiłam domowego...
Joannasz3190 28.01.2015 12:08
Pyszności :)
Konczi 28.01.2015 11:59
Wygląda idealnie ... moja mama zawsze sama przygotowywała majonez .. może i ja się w końcu na niego skuszę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak