Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięsny warkocz

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka chlebowa 500 gram
drożdże 4 dag
woda ok 1,5 szklanki
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 1,5 łyżeczki
sól 0,5 łyżeczki
olej 2 łyżki
cukier 1 łyżeczka

NADZIENIE

mięso mielone 0,5 kg z indyka
cebula 1 czerwona
czosnek 2 ząbki
olej do smażenia
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
sól do smaku
jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki

DODATKOWO

jajko do smarowania
kminek do posypania

Porada

Taki chlebowy warkocz to idealny dodatek do czerwonego barszczu!

Przepis i sposób przygotowania na: Mięsny warkocz

Kroki postępowania

1

NADZIENIE:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Tak przygotowaną rumienimy na oleju dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Do gotowej cebuli dokładamy mięso. Całość smażymy i doprawiamy do smaku (można użyć ulubionych przypraw). Gotowe mięso odstawiamy do ostygnięcia. Gdy jest już zimne dodajemy do niego jajko oraz bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 1 - Mięsny warkocz foto
2
CIASTO:
Z ¾ szklanki wody, drożdży, cukru oraz 3 łyżek mąki przygotowujemy rozczyn. Gotowy pozostawiamy by podrósł (na około 10 minut).
Do miski wsypujemy mąkę, sól, przyprawę do kurczaka oraz wlewamy olej, pozostałą wodę i przygotowany rozczyn.
Krok 2 - Mięsny warkocz foto
3
Zagniatamy energicznie ciasto (ok 10- 15 minut).
Gotowe przykrywamy w misce ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości. Trwa to około 50 minut.
Krok 3 - Mięsny warkocz foto
4
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i dzielimy na trzy części. Każdą z części wałkujemy na podłużny prostokąt. Wzdłuż środka każdego rozwałkowanego kawałka nakładamy przygotowane wcześniej nadzienie. Dokładnie zlepiamy brzegi.
Krok 4 - Mięsny warkocz foto
5
Tak przygotowane, nadziane wałki układamy koło siebie miejscem łączenia do spodu.
Krok 5 - Mięsny warkocz foto
6
Zaplatamy warkocz. Gotowy przekładamy na przygotowaną blaszkę, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kminkiem i odstawiamy do podrośnięcia.
Wyrośnięty warkocz pieczemy około 50 minut w 180°C. Upieczony, delikatnie zrumieniony studzimy.
Krok 6 - Mięsny warkocz foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 29.01.2017 19:30
Fajny pomysł i ciekawy przepis.;)
iziona 29.01.2015 08:57
Wspaniały przepis i cudne zdjęcie, zresztą jak zawsze :)
Kluska_87 28.01.2015 19:39
fajny i smaczny
Mama niejadka 28.01.2015 15:35
Super przepis :)
Gracer 28.01.2015 13:49
pomysłowy warkocz z mięsem
Ada-Gaba 28.01.2015 13:23
wspaniały przepis
Stenka 28.01.2015 13:20
ciekawa propoycja
molanka 28.01.2015 13:09
super pomysł
wwwiolka 28.01.2015 12:42
Bardzo fajny przepis.
Andysz 28.01.2015 12:36
bardzo mi się podoba ;)
Mniam 28.01.2015 11:50
Ja bym takie pieczywo do pracy zabrała na drugie śniadanie :)
fotoviderek 28.01.2015 11:48
Takie dania lubię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak