Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto drożdzowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
jajko 2 szt
cukier 7 łyzek
sól
mleko szklanka
woda letnia 3 łyzki
masło 3 lyzki
drożdże 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto drożdzowe

Drożdże rozcieramy tradycyjnnie dodając 3 łyżki cukru, dodajemy do nich ciepłe mleko, 3 łyżki mąki, składniki mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia.
Gdy to nastąpi dodajemy mąke, lekko, jajko, masło, szczyptę soli, wodę, cukier - teraz zagniatamy ciasto
Pozostawić do wyrośnięcia. Zagnieść i rozwałkowac po czym włożyć do foremki
Wstawić do piekarnika na około 50-60 min. w 180 stopniach. NA KONIEC POLEWAMY CZEKOLADĄ

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 05.04.2012 09:52
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak