ciasto drożdzowe

ciasto drożdzowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    0,5 kg
  • jajka

    2 szt
  • cukier

    7 łyzek
  • sól

  • mleko

    szklanka
  • woda letnia

    3 łyzki
  • masło

    3 lyzki
  • drożdże

    50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozcieramy tradycyjnnie dodając 3 łyżki cukru, dodajemy do nich ciepłe mleko, 3 łyżki mąki, składniki mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia.
Gdy to nastąpi dodajemy mąke, lekko, jajko, masło, szczyptę soli, wodę, cukier - teraz zagniatamy ciasto
Pozostawić do wyrośnięcia. Zagnieść i rozwałkowac po czym włożyć do foremki
Wstawić do piekarnika na około 50-60 min. w 180 stopniach. NA KONIEC POLEWAMY CZEKOLADĄ

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

tomek18

05.04.2012 09:52
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat