Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Syrniki

5.0
(22)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na syrniki

twaróg 400 g
jajko 1 szt
cukier 3 łyżki
mąka 2 łyżki
rodzynki 40 g
laska wanilii 1 szt
sól 1/4 łyżeczki
olej do smażenia

Dodatkowo

jogurt grecki 3 łyżki
dżem wiśniowy 3 łyżki
cukier puder
mąka
woda zimna 300 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Syrniki

Przygotowanie:

Żółtko jaja ucieramy z cukrem na gładką masę, dodajemy twaróg, ziarna z laski wanilii i mąkę. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy rodzynki. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy. Do miseczki wlewamy zimną wodę, łyżką nabieramy ciasto (ciasto jest dość rzadkie), zanurzamy na chwilę w wodzie, obtaczamy w mące i formujemy placki o grubości ok. 2 cm. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy syrniki z obu stron na złoty kolor (ok. 5 minut z każdej strony).
Ja syrniki podałam posypane cukrem pudrem z jogurtem greckim i dżemem wiśniowym. Można je też polać miodem!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 28.01.2015 09:41
wyglądają cudownie ;)
kloruś 28.01.2015 08:57
wyglądają fantastycznie! poproszę jeden!
Jadwiga/Jaga85 28.01.2015 08:44
Bardzo apetyczne i danie i zdjęcie!
Mira85 28.01.2015 08:15
Świetne na deser
Magula 28.01.2015 07:35
apetycznie wyglądaja
Ola1984 28.01.2015 07:30
Bardzo smakowicie wyglądają :)
zabcia117 28.01.2015 07:05
świetny przepis:)
Ankha 27.01.2015 21:27
Na placki pewnie się nie skusze, za to jestem pod wrażeniem urody zdjęć, śliczne :)
Cynamonka 27.01.2015 20:38
Jeszcze nigdy nie jadłam czegoś takiego, a przepis jest bardzo ciekawy
Mama niejadka 27.01.2015 20:11
Fajne placuszki :)
Wiktoria29 27.01.2015 19:13
super placuszki, bardzo je lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak