Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort zabajone

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 6 sztuk
mąka tortowa 3 łyżki
cukier kryształ 12 łyżek
kakao 1 czubata łyżka

Masa

żółtko jajek 7 sztuk
cukier kryształ 1 szklanka
masło lub margaryna 1,5 kostki
mleko skondensowane 1 puszka

Masa cukrowa

białko 1 sztuka
cukier puder 500 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka

Dodatkowo

śmietanka kremowa 500 ml - 36%
brzoskwinie w puszce 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Tort zabajone

Na biszkopt ubijam białka na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera. Zmniejszam obroty i ucierając dodaję po jednym żółtku i po dwie łyżki cukru. Mąkę przesiewam z kakao i delikatnie łączę z masa jajeczną. Przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160-180°C na 35-45 min. Upieczony wyjmuję, studzę i kroje na trzy części i odstawiam.
Na masę żółtka z cukrem ucieram na parze aż będą białe, zdejmuje i ucieram jeszcze aż lekko przestygną. Masło ucieram na puch i dodaję porcjami utarte żółtka. Do masy, wlewam cienkim strumieniem, mleko skondensowane i całość odstawiam do lodówki, aż lekko stężeje.
Brzoskwinie osączam, sok zlewam do naczynia, rozcieńczam przegotowaną wodą by otrzymać dwie szklanki nektaru i doprawiam do smaku sokiem z cytryny. Owoce kroję w cienkie plasterki.
Spód biszkoptowy nasączam nektarem, układam plasterki brzoskwiń i smaruję kremem zabajone, na to układam kolejny blat biszkoptowy, nasączam, ponownie układam plasterki brzoskwiń i ponownie smaruję kremem. Na wierzch kładę ostatni blat, nasączam nektarem , smaruje pozostałym kremem wierzch i boki tortu.
Kremówkę ubijam na sztywno dosypując zagęstnik( dzięki niemu nie potrzeba dodawać żelatyny i kremówka nie podchodzi wodą, użyłam trzech zagęstników na 1/2 litra śmietanki) Przekładam do rękawa cukierniczego i dekoruję boki mojego tortu. Odstawiam do lodówki.
Białko ubijam rózgą, dosypuje przesiany cukier puder, w takiej ilości, aż masa będzie plastyczna i nie będzie kleiła się do rąk i dodaję rozpuszczoną żelatynę, u przednio namoczoną. Zagniatam, cienko rozwałkowuję, wycinam kieliszkiem i małą szklaneczką kółka i łączę ze sobą tworząc kwiat., a następnie wycinam listki. Układam na wierzchu tortu i całość ponownie schładzam.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 01.02.2015 23:54
wyglada wyśmienicie
luna76 28.01.2015 12:59
Dziękuję za miłe komentarze :)
Michał2 28.01.2015 10:54
fajny tort, palce lizać
gosia56 28.01.2015 10:04
super torcik;)
Mira85 28.01.2015 08:16
Uwielbiam takie torty
Malinka 27.01.2015 20:56
Super tort, naprawdę :)
Babeczka35 27.01.2015 20:43
Śliczny torcik;)
Renata9 27.01.2015 20:30
rewelacyjny torcik
Małgorzata Pin 27.01.2015 19:58
przepiękny torcik
barbara11561 27.01.2015 19:30
pyszny torcik:)
Zdzisław 27.01.2015 18:49
takie słodkości lubię zjeść
Maridka19 27.01.2015 18:20
Wow , wspaniale wygląda ten tort :)
luna76 27.01.2015 17:37
Dziękuję Aniu :)
Ania67 27.01.2015 17:21
Wspaniały torcik- brawo za wykonanie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak