Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Shrek w pucharku

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śmietana 30% 0,5 litry
galaretka agrestowa 1 sztuka
herbatniki ok 16 sztuk
cukier puder do smaku
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
kiwi 8 sztuk
mąka ziemniaczana 1 płaska łyżeczka

Porada

To ciekawa odmiana ciasta shrek. Deser jest lekki, smaczny i w przeciwieństwie do Shreka nie pachnie cebulą

Przepis i sposób przygotowania na: Shrek w pucharku

Na spód pucharków kruszymy po 2 herbatniki.
Kiwi obieramy, kroimy w plastry i miksujemy.
Przekładamy do garnka i zagotowujemy. Mąkę mieszamy z 1/3 szklanki wody i dokładamy do owoców. Gotujemy kisiel z kiwi. Jeśli owoce były kwaśne można posłodzić kisiel do smaku. Gotowy wykładamy na herbatniki.
Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki przegotowanej wody. Studzimy. Galaretkę rozpuszczamy w dwóch szklankach przegotowanej wody.
Schłodzona śmietankę ubijamy. Dokładamy cukier oraz żelatynę. Dokładnie mieszamy. Śmietankę wykładamy na przestudzony kisiel. Odstawiamy do zastygnięcia. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Deser odstawiamy by galaretka całkiem stężała. Gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ankha 27.01.2015 21:31
...a kot w butach, a osiołek? :)
mikrusiak 27.01.2015 18:37
A Fiona kiedy będzie??? ;D
Ania67 27.01.2015 17:22
Bardzo pomysłowy deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak