Pieczona dorada ze szpinakiem

Pieczona dorada ze szpinakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Podstawowe

  • Dorada

    2 szt
  • szpinak

    świeży lub mrożony
  • pomidorki koktajlowe

  • ser feta

  • kapary

  • słonecznik łuskany

    prazony
  • cytryna

  • masło

  • czosnek

    2 zabki

Przyprawy

  • sól

  • pieprz

  • zioła prowansalskie

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczona dorada ze szpinakiem
Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać drobno posiekany czosnek a po chwili szpinak. Doprawić solą i pieprzem. Dusić kilka minut na wolnym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Krok 2 - Pieczona dorada ze szpinakiem
Rybę oczyścić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Grzbiet każdej ryby naciąć w 2-3 miejscach, do każdego nacięcia włożyć ½ plasterka cytryny. Rybkę posolić i popieprzyć, nafaszerować wcześniej przygotowanym szpinakiem.
Krok 3 - Pieczona dorada ze szpinakiem
Wierzch posypać ziołami prowansalskimi i ułożyć na nich kawałki masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180- 200°C na około minut.
Podawać z pomidorkami z fetą i kaparami i słonecznikiem

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

agnieszka214

27.01.2015 14:16
bardzo pyszna rybka

IwonaDD

27.01.2015 14:08
pyszna rybka

AgaS10

27.01.2015 13:40
u mnie rybka pod każdą postacią:)

marcia7

27.01.2015 12:49
ryba pierwsza klasa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat