Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CHLEB-słonecznikowe słoneczko

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka orkiszowa 2 szklanki
mąka pszenna typ 650 2 szklanki
dynia 3/4 szklanki pure
sól 1,5 łyżeczki
słonecznik łuskany spora garść
olej 2-3 łyżki z pestek dyni
woda ok 1 szklanka
cukier trzcinowy 1 łyżeczka
drożdże 4 dag
słonecznik łuskany do posypania chleba
woda do posmarowania chleba

Porada

Chlebek swoim kolorem i kształtem nawiązuje do słonka. Tak jak wszyscy chyba lubimy słoneczną pogodę, tak jestem pewna, że smak tego pieczywa także przypadnie Wam do gustu.

Przepis i sposób przygotowania na: CHLEB-słonecznikowe słoneczko

Kroki postępowania

1
W szklance wody rozpuszczamy drożdże, cukier trzcinowy oraz około 3 łyżki mąki. Otrzymany w ten sposób rozczyn odstawiamy do podrośnięcia.
Miedzy czasie mieszamy ze sobą mąkę orkiszową, pszenną, sól, olej oraz puree z dyni. Wyrośnięty rozczynu dodajemy do przygotowanych składników.
Krok 1 - CHLEB-słonecznikowe słoneczko foto
2
Ciasto chlebowe zagniatamy około 15 minut. Pod koniec wyrabiania dodajemy sporą garść pestek słonecznika. Ponownie zagniatamy całość, by pestki równomiernie się połączyły.
Krok 2 - CHLEB-słonecznikowe słoneczko foto
3
Tak przygotowane ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości (na około 50 minut).
Krok 3 - CHLEB-słonecznikowe słoneczko foto
4
Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę.
Krok 4 - CHLEB-słonecznikowe słoneczko foto
5
Formujemy wałek, który następnie łączymy końcami, tak aby powstało koło. Ciasto przekładamy na przygotowaną dużą blaszkę. Boki nacinamy nożycami i delikatnie przekręcamy. Wierzch smarujemy wodą. Całość posypujemy słonecznikiem.
Chlebek odstawiamy na kilka minut do podrośnięcia (około 15). Następnie pieczemy go około 50 minut w 180˚C.
Gotowe słoneczko wyjmujemy i studzimy na kratce.
Krok 5 - CHLEB-słonecznikowe słoneczko foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 20.08.2016 08:52
super chleb
Agnieszka-87-25 27.01.2015 15:11
piękny wyszedł
pestka 27.01.2015 13:58
wspaniały chlebek
Pyszota 27.01.2015 13:07
super pomysł
gosia561 27.01.2015 12:32
ciekawy ma kolor

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak