Uniwersalny sos wieloowocowy

Uniwersalny sos wieloowocowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Malin,truskawek i jagód(mogą być mrożone)

    25dag
  • Płaska łyżka mąki ziemniaczanej

  • łyżeczka mąki pszennej

  • Szklanka kremówki,lub 18-proc.śmietany UHT

  • cukier

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Owoce przebrać,przetrzeć przez sito.Wytłoki zalać w garnku szklanką zimnej wody,chwilę,przestudzić.Mąkę pszenną i ziemniaczaną rozprowadzić 3-4 łyżkami wody,wymieszać z odcedzonym wywarem i mieszając zagotować.Gdy kisielek przestygnie,dodać przecier z owoców połączony ze śmietaną,wymieszać i dosłodzić sos do smaku.Podawać do naleśników,omletów z nadzieniem z owoców oraz do makaronu,ryżu,a także do rozmaitych deserów.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat