Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuchy z mąki razowej

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maślanka 1,5 szkl
mąka pszenna pełnoziarnista 2 szkl
żółtko jajek 1 szt
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
cukier waniliowy 1 łyżka
cukier 1 łyżka
jabłka 3 szt
sól 1/2 łyżeczki
oliwa
cukier puder do smaku

Porada

Racuchy z mąki razowej są puszyste, smaczne i bardzo łatwe do przygotowania. Można do nich wykorzystać kefir, jogurt lub zsiadłe mleko.

Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy z mąki razowej

Kroki postępowania

1
Maślankę wlać do miski, dodać żółtko, sodę oczyszczoną, cukier z wanilią, cukier, sól
Krok 1 - Racuchy z mąki razowej  foto
2
Wszystko razem delikatnie zamieszać.
Krok 2 - Racuchy z mąki razowej  foto
3
Do maślanki dodać 2 łyżki oliwy, wsypać mąkę,
Krok 3 - Racuchy z mąki razowej  foto
4
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, posiekać lub zetrzeć na grubej tarce, wsypać do ciasta..
Krok 4 - Racuchy z mąki razowej  foto
5
Dokładnie wymieszać.
Krok 5 - Racuchy z mąki razowej  foto
6
Na rozgrzaną patelnię z oliwą, łyżką wkładać porcje ciasta.
Krok 6 - Racuchy z mąki razowej  foto
7
Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Krok 7 - Racuchy z mąki razowej  foto
8
Usmażone osączyć na papierowym ręczniku i oprószyć cukrem pudrem.
Krok 8 - Racuchy z mąki razowej  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justi2401 27.01.2015 10:26
Pyszności, zjadłabym takie na śniadanko ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak