Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem mirabelkowy z wanilią

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mirabelki 2 kg
wanilia 1 laska
cukier żelujący 3:1 500 gram
żelfix 40 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem mirabelkowy z wanilią

Mirabelki myjemy i usuwamy z nich pestki. Do garnka wrzucamy śliwki dodajemy cukier żelujący i wszystko razem mieszamy. Gotujemy na niskim ogniu. W międzyczasie laskę wanilii kroimy na pół i wyciągamy miąższ dodajemy całość do mirabelek. Gotujemy do czasu aż owoce zeszklą się i rozłożą na cząstki. Na samym końcu dodajemy żelfix, mieszamy. Gorący przekładamy do słoików, zakręcamy i odkładamy nakrętką "do góry nogami". Zazwyczaj gorące słoiki wkładam w gazety oraz koc i pozostawiam aż wystygną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 03.02.2015 08:57
najlepszy domowy
joanna43 30.01.2015 21:04
oj jest, zdecydowanie jest. Słodko-kwaśny smak mniammmm
Ada-Gaba 26.01.2015 22:16
musi być rewelacyjny w smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak