Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kakaowo-truskawkowe

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 sztuk
cukier 6 łyżek
mąka 6 łyżek
kakao 2 łyżki
sól szczypta
śmietana kremówka 500 ml
serek mascarpone 250 gram
galaretka truskawkowa 3 sztuki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
woda 1/3 szklanki
truskawki
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kakaowo-truskawkowe

Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, dokładnie zmiksować. Kolejno dodać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenie i delikatnie wymieszać. Rozdzielić na dwie równe części, wylać na blachy i upiec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut - wystudzić.W międzyczasie przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Truskawki umyć i obrać z szypułek. Żelatynę rozpuścić w lekko ciepłej wodzie. Kremówkę ubić na sztywno dodawać stopniowo serek mascarpone i żelatynę (ewentualnie dosłodzić). Do masy dodać pokrojone truskawki i delikatnie wymieszać. Na jeden ze spodów wylać masę i przykryć drugim biszkoptem. Ułożyć truskawki i zalać tężejącą już galaretką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 06.10.2015 16:49
wygląda przepysznie:)
staropolanka5 21.06.2015 22:45
smaczne ciasto
Ola1young 27.01.2015 10:48
znakomite ciacho :)
dollce 27.01.2015 07:59
Cudowne, aż ślinka cieknie
caralajna 26.01.2015 22:17
boskie ciacho
Barbara13 26.01.2015 22:01
świetna propozycja,aż się chce zjeść ekran :)
Ania84 26.01.2015 18:45
smakowita porcyjka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak