Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszka w winie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gruszki 5-6 sztuk
wino białe 1 butelka
alkohol 100 ml
cukier trzcinowy 0,5 szklanki
laska cynamonu 2
anyż gwiazdki 3-4
Kardamon mielony Prymat 1/3 łyżeczki
Kurkuma mielona Prymat 1/3 łużeczki
Goździki całe Prymat 5
Imbir mielony Prymat 0,5 łyżeczki
Szafran nitki Prymat szczypta
wanilia laski 1
sok z cytryny 1
skórka z cytryny 1

Porada

Gruszki polane sosem można podać z budyniem jak i lodami, czy bitą śmietaną :)

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszka w winie

Gruszki obieramy ze skórki i układamy ciasno w naczyniu. Zalewamy winem z alkoholem. Dodajemy cukier i przyprawy. Gotujemy, aż gruszki będą miękkie. Gotowe gruszki wyciągamy na talerz. Wywar cedzimy przez sitko i gotujemy, aż osiągnie konsystencje sosu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pajbek 26.01.2015 19:38
Super deserek :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak