Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przekąska szparagowa

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pęczek cienkich zielonych szparagów (30szt.) 1
cienisieńkich plasterków szynki typu Szwarcwaldzka albo inna surowa wędzona 30
dkg sera białego 3-krotnie mielonego 15
ząbki czosnku 3
łyżki posiekanego koperku 2
łyżeczka oliwy 1

Przepis i sposób przygotowania na: Przekąska szparagowa

Szparagi opłukać, przyciąć albo odłamać twarde końcówki (m/w 1/3 długości). W rondlu albo na patelni rozgrzać lekko oliwę, wrzucić szparagi i wymieszać aby pokryły się leciutko tłuszczem, oprószyć odrobiną cukru, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić pod przykryciem 2-3 min. żeby nieco zmiękły ale pozostały jędrne. Przełożyć na ręcznik papierowy, osączyć i przestudzić. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do sera razem z koperkiem, wymieszać i doprawić, ale z solą ostrożnie bo szynka jest słona! Każdy plasterek szynki posmarować serkiem, położyć na nim szparaga i zawinąć. Ułożyć na półmisku, podawać jako przekąskę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 29.11.2012 20:18
świetna
Jolanta40 11.08.2011 09:55
oj, smakowita ta przekąska
cukiereczek 18.07.2011 08:22
super
SmacznaPyza 02.02.2011 10:26
może można by wykorzystać takie konserwowe, ale nie próbowałam
eli_555 01.02.2011 23:12
Pycha,szkoda że świeże szparagi są tak krótko dostępne.
PaniMISIOWA 28.09.2010 08:44
ciekawa
agnieszka189 21.09.2010 11:52
fantastyczne, pycha i ślicznie wygląda
Malinka 18.08.2010 19:03
Bardzo fajny pomysł na przekąskę:)
iwa643 13.08.2010 09:35
fajne bardzo dobrze widać z kazdej strony

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak