Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śliwkowiec z budyniem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

margaryna 250 g
mąka 3 szkl
cukier 1 szkl
jajko 2 szt
cukier waniliowy 1 op
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Lista składników

śliwki węgierki 1 kg
budyń waniliowy 2 op
mleko 800 ml
cukier 5 łyżek

Porada

Ciasto na wierzch można rozwałkować i położyć cały lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Przepis i sposób przygotowania na: Śliwkowiec z budyniem

Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na pół i włożyć do lodówki na 30 min. Po tym czasie rozwałkować i jedną część wyłożyć na spód blaszki.
Śliwki myjemy przekrawamy wzdłuż, wyciągamy pestki i wykładamy na ciasto. Mleko wlewamy do rondelka zostawiamy szklankę i mieszamy w nim budynie a resztę mleka gotujemy. Gdy mleko się gotuje dodajemy cukier i wlewamy budynie, mieszamy cały czas aż zgęstnieje. Jeszcze ciepły budyń wylewamy na śliwki i przykrywamy drugą częścią ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40 min w 180 C. Gdy lekko przestygnie posypujemy cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 19.09.2016 18:23
bardzo dobry
romanrafal
romanrafal 03.02.2015 18:59
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak