Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik kawowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 5 sztuk
cukier 3/4 szklanki
mąka 2/3 szklanki
kakao 1/3 szklanki

masa

śmietana 30% 500 ml
fix do śmietany 1 opakowanie
serek mascarpone 250 gram
cukier puder 3 łyżki
kawa rozpuszczalna 3 łyżeczki
woda 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik kawowy

Mąkę i kakao przesiać przez sitko. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę po czym stopniowo po łyżce dodawać cukier. Kolejno po żółtku dokładnie miksując. Na samym końcu wsypać mąkę z kakao i delikatnie wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 35 min (lub do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć biszkopt z pieca i upuścić go na podłogę z wysokości 60 centymetrów. Włożyć do uchylonego piekarnika do czasu wystudzenia.
Kawę wymieszać z łyżeczką wody i odstawić do wystudzenia. Śmietanę ubić na sztywno po czym dodać śmietafix i cukier - ubijać. Kolejno stopniowo dodawać serek mascarpone nadal ubijając oraz rozpuszczoną kawę.

Biszkopt przełożyć masą , dowolnie udekorować i wstawić na godzinę do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 26.01.2015 13:52
torcik zasłużenie na 5 :-)
marenka 26.01.2015 12:46
Fajny ten torcik;)
Konczi 26.01.2015 11:50
Świetnie wygląda Twój torcik :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak