Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kisiel malinowy

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maliny świeże 800 gram
cukier do smaku 3-5 łyżek
woda 1 szklanka
mąka ziemniaczana 2 płaskie łyżki
bita śmietana do dekoracji
czekolada mleczna do dekoracji

Porada

Można go oczywiście wykonać dodając więcej wody, ale ja lubię taki MOCNO malinowy, orzeźwiający. Nie tylko smakuje , ale dostarcza moc witaminek:).

Przepis i sposób przygotowania na: Kisiel malinowy

Kroki postępowania

1

Maliny przekładamy do garnka i dodajemy do nich połowę cukru. Całość podgrzewamy około 5 minut, by maliny puściły sok. Gotowe, jeszcze ciepłe przeciskamy przez gęste sitko lub gazę, tak by usunąć pestki.
Otrzymany sok ponownie stawiamy na gazie.
Krok 1 - Kisiel malinowy foto
2
Z tej ilości otrzymujemy około 2,5 szklanki gęstego 100% soku. W wodzie rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną. Gotujący sok zalewamy przygotowaną mieszaniną.
Krok 2 - Kisiel malinowy foto
3
Całość gotujemy, aż kisiel zgęstnieje. Dodajemy pozostały cukier według uznania.
Gotowy kisiel porcjujemy do przygotowanych pucharków. Pozostawimy do przestygnięcia. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną, wiórkami czekoladowymi i świeżymi owocami.
Krok 3 - Kisiel malinowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 29.01.2015 00:48
super smak.
erym 26.01.2015 10:35
wyglada oblednie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak