Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowo-czekoladowy sernik

4.0
(22)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

SPÓD KAKAOWY

mąka 15 dag
cukier puder 5 dag
margaryna 8 dag
proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/4 łyżeczki
żółtko jajek 2 sztuki
kakao 1 łyżka

DYNIOWY SER

ser biały 1 kg 3x mielony
masło 3/4 kostki
dynia 1,5 szklanki gestego puree
cukier puder 25 dag
jajko 6 sztuk
budyń waniliowy 1 sztuka
cynamon Prymat 1 łyżeczka
mąka krupczatka 2 łyżki
proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki

CZEKOLADOWA ŚMIETANKA

śmietana 30% 300 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 2,5 łyżeczki kopiate
woda 1/3 szklanki
cukier puder 2 łyżki
kakao 2 łyżki
czekolada gorzka do dekoracji

Porada

Wilgotny, lekko korzenny, rozpływający się w ustach- dla mnie rewelacja!!! Czekoladowa śmietanka dodatkowo nadaje mu wyjątkowego i eleganckiego wyglądu!

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowo-czekoladowy sernik

Kroki postępowania

1
SPÓD:
Do miski przekładamy składniki ciasta. Zagniatamy je. Gotowe ciasto wykładamy na przygotowaną tortownicę i nakłuwamy widelcem.
Krok 1 - Dyniowo-czekoladowy sernik foto
2
SER:
Białka oddzielamy od żółtek.
W misce ucieramy masło z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka. Następnie dodajemy ser. Miksujemy całość. Gdy masa jest puszysta i jednolita dodajemy pure z dyni . W dalszym ciągu masę ucieramy, dodając budyń, mąkę, cynamon oraz proszek do pieczenia.
Krok 2 - Dyniowo-czekoladowy sernik foto
3
W oddzielnej misce ubijamy pianę z białek.
Krok 3 - Dyniowo-czekoladowy sernik foto
4
Ubitą dodajemy do masy serowej.
Krok 4 - Dyniowo-czekoladowy sernik foto
5
Gotowy dyniowy ser wylewamy na ciasto kruche. Sernik wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 60-70 minut w 180˚C. Po upieczeniu sernik dokładnie studzimy.
Na zimny sernik wylewamy czekoladową śmietankę, którą dekorujemy wiórkami czekoladowymi.
Przed wylaniem śmietanki polecam zdjąć (ściąć) zrumienioną skórkę, która jest na wierzchu sernika. Wówczas ciasto będzie lepiej wyglądać po rozkrojeniu.
Krok 5 - Dyniowo-czekoladowy sernik foto
6
ŚMIETANKA:
Kakao zaparzamy przegotowaną wodą. Wlewamy jej tyle by kakao przybrało konsystencje rozpuszczonej czekolady.
Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie i studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Do ubitej dodajemy rozpuszczone kakao, cukier puder do smaku. Dokładnie mieszamy. Na koniec wlewamy żelatynę. Miksujemy. Śmietankę wykładamy na upieczony i przestudzony sernik. Na wierzch ścieramy czekoladę. Całość odstawiamy do lodówki by śmietanka zastygła.
Krok 6 - Dyniowo-czekoladowy sernik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 26.01.2015 14:10
wspaniałe ciasta u Ciebie :)
Mniam 26.01.2015 12:05
Jaga, rzeczywiście miałyśmy podobne smaki :) pyszności!
tytka 26.01.2015 09:58
kolejne wspaniałe ciasto!
jagoda5913 26.01.2015 09:52
Super pomysł
Maridka19 26.01.2015 09:39
Rewelacyjny sernik :)
agnieszka214 26.01.2015 09:18
super pomysł poprostu bomba
gosia1988 26.01.2015 09:02
rewelacyjnie wygląda - takiego jeszcze nie jadłam
Pietruszka 26.01.2015 08:32
sernik wygląda cudownie
zabcia117 26.01.2015 08:21
Ciekawy pomysł :)
tomek18 26.01.2015 07:51
mniam wyglada przepysznie
olkaaa 26.01.2015 07:31
wygląda kusząco
gusia1000 26.01.2015 00:16
Fajnie wygląda. Kolory urzekają.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak