Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CIASTO Kinder Pingui

3.0
(19)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT CIEMNY 24x 36 cm

jajko 4 sztuki
cukier puder 4 łyżki
mąka 3 łyżki
kakao 1,5 łyżki
proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki

MASA ŚMIETANKOWA

śmietana 30% 750 ml
serek mascarpone 250 ml
cukier puder ok 4 łyżki do smaku
Żelatyna wieprzowa Prymat 3,5 łyżeczki
woda 3/4 szklanki

WARSTWA CZEKOLADOWA

czekolada gorzka 200 gram
masło 1/4 kostki
mleko 3 łyżki

DODATKOWO

polewa czekoladowa
wiórki kokosowe do posypania

Porada

Można je także przygotować w formie tortu.

Przepis i sposób przygotowania na: CIASTO Kinder Pingui

Kroki postępowania

1
BISZKOPT:
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych kładamy stopniowo cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Do ubitej masy jajecznej dokładamy wymieszane ze sobą sypkie składniki: mąkę, kakao oraz proszek. Delikatnie mieszamy całość. Przelewamy na blaszkę i pieczemy w 180°C przez około 15 min.
Do ciasta potrzebne są dwa takie biszkopty. Więc czynność powtarzamy drugi raz.
Krok 1 - CIASTO Kinder Pingui foto
2
ŚMIETANKA:
Z podanych składników mają powstać 2 warstwy śmietanki.
Aby mieć pewność, że ciasto się uda składniki podzieliłam na połowę i osobno w przygotowałam dwa razy takie same masy śmietankowe.
Aby uzyskać pierwszą warstwę w połowie wody rozpuszczamy 2 niepełne łyżki żelatyny. Studzimy. Ubijamy 375 ml śmietanki. Do ubitej dodajemy 125 ml serka oraz cukier puder do smaku ( około 2 łyżki). Następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie, energicznie mieszamy.
Śmietankę wykładamy na pierwszy biszkopt. Odstawiamy do chłodu by zastygła.
Krok 2 - CIASTO Kinder Pingui foto
3
Na śmietankę wykładamy warstwę czekoladową.
Krok 3 - CIASTO Kinder Pingui foto
4
Warstwę czekoladową rozprowadzamy. Na zastygniętą czekoladę przygotowujemy drugą warstwę śmietanową (w ten sam sposób jak pierwszą).
Krok 4 - CIASTO Kinder Pingui foto
5
Po wylaniu drugiej warstwy śmietanowej przykładamy ją drugim biszkoptem i odstawiamy do zastygnięcia.
Gotowe ciasto wykańczamy polewą czekoladową. Posypujemy kokosem
WARSTWA CZEKOLADOWA:
Czekolady łamiemy na mniejsze części.
W rondelku podgrzewamy mleko. Dodajemy do niego masło oraz czekoladę. Całość delikatnie ogrzewamy ciągle mieszając do całkowitego rozpuszczenia składników.
Gotową masę ściągamy z ognia. Po delikatnym przestudzeniu wylewamy ją na pierwszą warstwę śmietankową. Rozprowadzamy równomiernie po całości i odstawiamy do chłodu by zastygła.
Krok 5 - CIASTO Kinder Pingui foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 26.01.2015 09:16
fantastycznie wyglada
berys18 26.01.2015 08:36
cudne ciacho
dollce 26.01.2015 01:21
cudowne ;)
Iwusia 25.01.2015 23:27
pieknie się prezentuje
gusia1000 25.01.2015 22:55
Ciasto takie samo jak znany batonik.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak