Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa grochowa na wędzonych kościach

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kości wędzone 70 dag
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
ziele angielskie 4 szt
woda 2 l
groch 40 dag
kostka rosołowa 2 szt
sól 1/2 łyżki
majeranek 2 łyżki
ziemniaki 4 szt
pietruszka 1 szt
marchew 3 szt
kiełbasa 1 laska
boczek 5 dag
cebula 1 szt
mąka pszenna 1 łyżka
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa grochowa na wędzonych kościach

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy groch, liście laurowe, ziele angielskie, kostki rosołowe oraz sól. Wszystko gotujemy razem do momentu aż groch będzie miękki, wtedy wyciągamy kości. Ziemniaki, marchew i pietruszkę obieramy i wkładamy do garnka i gotujemy aż warzywa zmiękną. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na patelni, pod koniec dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Zawartość patelni dodajemy do zupy. Rozpuszczamy masło i podsmażamy mąkę którą rozprowadzamy wywarem, a następnie wlewamy ponownie do garnka. Wszystko razem zagotowujemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak