Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowo-owsiane
Kroki postępowania
Płatki owsiane zalewamy gotującym się mlekiem. Odstawiamy na 10 minut do zaparzenia. Do zaparzonych płatków dodajemy masło oraz połowę cukru trzcinowego, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Orzechy siekamy dość grubo, czekoladę siekamy na średnie kawałki.
Jaja ubijamy z drugą połową cukru. Do ubitych jaj, stopniowo dodajemy wystudzone płatki oraz mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą, mieszamy. Do masy dodajemy 2/3 posiekanych orzechów oraz posiekaną czekoladę.
Tak przygotowaną masę przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm. Wierzch ciasta posypujemy resztą orzechów. Zaleca się piec 40-50 minut w temperaturze 180 stopni (ja piekłam 70 minut do suchego patyczka).