Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowo-owsiane

2.0
(8)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płatki owsiane 250 gramów
mleko 400 mililitrów
masło 120 gramów
cukier trzcinowy 220 gramów
mąka pszenna 80 gramów
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
orzechy włoskie 150 gramów
czekolada gorzka 100 gramów
jajko 2 sztuki

Porada

Gotowe ciasto można polać roztopioną czekoladą.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowo-owsiane

Kroki postępowania

1

Płatki owsiane zalewamy gotującym się mlekiem. Odstawiamy na 10 minut do zaparzenia. Do zaparzonych płatków dodajemy masło oraz połowę cukru trzcinowego, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

Krok 1 - Ciasto czekoladowo-owsiane foto
2

Orzechy siekamy dość grubo, czekoladę siekamy na średnie kawałki.

Krok 2 - Ciasto czekoladowo-owsiane foto
3

Jaja ubijamy z drugą połową cukru. Do ubitych jaj, stopniowo dodajemy wystudzone płatki oraz mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą, mieszamy. Do masy dodajemy 2/3 posiekanych orzechów oraz posiekaną czekoladę.

Krok 3 - Ciasto czekoladowo-owsiane foto
4

Tak przygotowaną masę przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm. Wierzch ciasta posypujemy resztą orzechów. Zaleca się piec 40-50 minut w temperaturze 180 stopni (ja piekłam 70 minut do suchego patyczka).

Krok 4 - Ciasto czekoladowo-owsiane foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 24.01.2015 09:49
FAJNE CIASTO.
RenataZ-et 23.01.2015 21:42
bardzo fajny wypiek
Kolorowa 23.01.2015 20:57
bardzo syte ciasto
matesko 23.01.2015 20:30
smaczne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak