Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pawie oczka

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto kruche

mąka 3 szklanki
margaryna 25 dag
żółtko jajek 3 szt
smietana 18% 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 3/4 szklanki
kakao 2 łyżki

krem

mleko 2 szklanki
budyń śmietankowy 2 szt
cukier 4 łyżki
masło roślinne 25 dag

wierzch

czekolada gorzka 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Pawie oczka

Kroki postępowania

1
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, żółtka, cukier i śmietanę. Zagnieśc ciasto
Krok 1 - Pawie oczka foto
2
Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao i razem wyrobić
Krok 2 - Pawie oczka foto
3
Jasne ciasto rozwałkować, wylepić dno tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni na złoty kolor
Krok 3 - Pawie oczka foto
4
z ciasta ciemnego zrobić kule wielkości orzecha włoskiego. Rozłożyć w blaszce na papierze do pieczenia. Piec około 20-25 minut
Krok 4 - Pawie oczka foto
5
Ugotować budynie z dodatkiem cukru na mleku. Ostudzić. Zmiksować z masłem
Krok 5 - Pawie oczka foto
6
Rozłożyć masę na upieczone jasne ciasto. Powkładać kule z ciemnego ciasta
Krok 6 - Pawie oczka foto
7
Czekoladę zetrzeć na tarce. Posypać ciasto
Krok 7 - Pawie oczka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 22.03.2015 20:49
dobre i piękne ciasto
Ela15 06.03.2015 14:28
ładnie wygląda
Seba 31.01.2015 10:19
smaczne ciasto
matesko 22.01.2015 21:18
smaczne ciacho
Kasia35 22.01.2015 17:05
świetne ciasto
eliza135 22.01.2015 16:54
smacznie wygląda
Sroczka 22.01.2015 16:08
Z chęcią zjadłabym kawałek takiego ciasta.
IwonaDD 22.01.2015 15:59
super ciacho!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak