Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku III, odc. 4: Chili con carne

5.0
(41)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Chili con carne to popularne i sycące danie kuchni Tex-Mex zawierające wołowinę, paprykę, fasolę i pomidory. Zobaczcie jak robi je mistrz kuchni, Michel Moran.

Składniki:

fasola czerwona 200 gramów
papryka czerwona 1 sztuka
cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
wołowina 200 gramów
pomidory w puszce 400 gramów
rosół wołowy 150 mililitrów
oliwa
Oregano suszone Prymat
Kolendra cała Prymat
Kminek cały Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Porada

Chili con carne smakuje znakomicie podane z kwaśną śmietaną!

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku III, odc. 4: Chili con carne

Chili con carne to pyszne i sycące danie rodem z Teksasu. Ze względu na łatwość i szybkość przygotowania często je przygotowujemy, zwłaszcza jesienią i zimą, gdy na dworze coraz zimniej. Jest to idealne rozgrzewające danie jednogarnkowe. 

- najważniejsze składniki tego dania to dobrej jakości mięso i chili, 

- podawaj z ryżem lub po prosto świeżym pieczywem, 

- sprawdzi się jako ciepłe danie serwowane w trakcie domowych spotkań ze znajomymi, czy rodziną.

 

Kroki postępowania

1
Namoczoną dzień wcześniej fasolę, odsączamy i osuszamy. Paprykę kroimy w kostkę, cebulę i czosnek drobno siekamy.
Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 4: Chili con carne foto
2
Kawałki papryki wrzucamy do garnka z rozgrzanym olejem i podsmażamy. Po około 1½ minuty dodajemy cebulę z czosnkiem i smażymy przez kolejne 3-4 minuty. Na koniec do garnka wrzucamy wołowinę. Całość dokładnie mieszamy i kontynuujemy smażenie.

Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 4: Chili con carne foto
3
W oddzielnej miseczce mieszamy oregano, kolendrę, kminek oraz chili (proporcje wg uznania). Tak przygotowaną mieszanką przyprawiamy mięso w garnku. Dodajemy sól oraz pieprz.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 4: Chili con carne foto
4
Następnie wrzucamy pomidory oraz czerwoną fasolę. Możemy ponownie przyprawić.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 4: Chili con carne foto
5
Na koniec wlewamy rosół wołowy i niewielką ilość wody. Całość gotujemy na małym ogniu około 1-1½ godziny, aż fasola będzie miękka.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 4: Chili con carne foto
6
Smacznego!
Krok 6 - Doradca Smaku III, odc. 4: Chili con carne foto

Do przygotowania chili con carne możesz użyć także kukurydzy lub innych ulubionych składników. Jeśli masz ochotę sprawdzić również inne przepisy na to popularne danie zapraszam tutaj>>. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak