Doradca Smaku III, odc. 4: Chili con carne

odc. 4 Doradca Smaku

Doradca Smaku III, odc. 4: Chili con carne

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasola czerwona

    200 g
  • papryka czerwona

    1 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    1 ząbek
  • wołowina

    200 g
  • pomidory w puszce

    400 g
  • rosół wołowy

    150 ml
  • oliwa z oliwek

  • oregano

  • kolendra Prymat do smaku

  • kminek Prymat

  • chili pieprz cayenne

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 4: Chili con carne
Namoczoną dzień wcześniej fasolę, odsączamy i osuszamy. Paprykę kroimy w kostkę, cebulę i czosnek drobno siekamy.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 4: Chili con carne
Kawałki papryki wrzucamy do garnka z rozgrzanym olejem i podsmażamy. Po około 1½ minuty dodajemy cebulę z czosnkiem i smażymy przez kolejne 3-4 minuty. Na koniec do garnka wrzucamy wołowinę. Całość dokładnie mieszamy i kontynuujemy smażenie.

Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 4: Chili con carne
W oddzielnej miseczce mieszamy oregano, kolendrę, kminek oraz chili (proporcje wg uznania). Tak przygotowaną mieszanką przyprawiamy mięso w garnku. Dodajemy sól oraz pieprz.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 4: Chili con carne
Następnie wrzucamy pomidory oraz czerwoną fasolę. Możemy ponownie przyprawić.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 4: Chili con carne
Na koniec wlewamy rosół wołowy i niewielką ilość wody. Całość gotujemy na małym ogniu około 1-1½ godziny, aż fasola będzie miękka.
Krok 6 - Doradca Smaku III, odc. 4: Chili con carne
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat