Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z chałwą

4.0
(30)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

SPÓD

mąka 15 dag
cukier puder 5 dag
margaryna 8 dag
proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/4 łyżeczki
żółtko jajek 2 sztuki
kakao 1,5 łyżki

MASA SEROWA

ser biały 1 kg 3x mielony
masło 3/4 kostki
cukier puder 200 gram
jajko 7 sztuk
budyń waniliowy 1 opakowanie
cukier waniliowy 1 opakowanie
mąka krupczatka 1 łyżka
chałwa 300 gram waniliowa

POLEWA

chałwa 250 gram
śmietana 30% 0,5 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 płaska łyżeczka
czekolada do dekoracji

Porada

Sernik z kawałkami chałwy i mocno chałwowa polewa to raj dla podniebienia.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z chałwą

Kroki postępowania

1
Spód:Do miski odważamy wyżej wymienione składniki. Zagniatamy ciasto.
Krok 1 - Sernik z chałwą foto
2
Gotowe wałkujemy i wykładamy na dno przygotowanej tortownicy. Nakłuwamy widelcem.
Krok 2 - Sernik z chałwą foto
3
Chałwę kroimy w kostkę (o boku ok 1- 1,5 cm).
Krok 3 - Sernik z chałwą foto
4
MASA SEROWA: Białka oddzielamy od żółtek.
W malakserze ucieramy masło z cukrem, dodajemy żółtka. Miksujemy dokładnie. Następnie dodajemy ser. Całość miksujemy. Gdy masa jest puszysta dodajemy mąkę połączoną z budyniem. Ponownie mieszamy.
W oddzielnej misce ubijamy białka na puszystą piane. Otrzymaną pianę łączymy z masą serową.
Krok 4 - Sernik z chałwą foto
5
Chałwę kroimy w kostkę (o boku ok 1- 1,5 cm).
Gotowy ser wylewamy porcjami na ciemne ciasto. Co wylaną porcje wykładamy warstwę pokrojonej chałwy. Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 1 godzinę w 180°C.
Upieczony studzimy.
Krok 5 - Sernik z chałwą foto
6
POLEWA: Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach przegotowanej wody.
Śmietankę przelewamy do garnka i podgrzewamy. Dodajemy do niej pokruszoną chałwę. Całość podgrzewamy i mieszamy do rozpuszczenia chałwy. Pod koniec wlewamy żelatynę. Ponownie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Przestudzoną polewę wykładamy na wystudzony sernik. Wierzch dekorujemy wiórkami czekoladowymi. Sernik odstawiamy do chłody by polewa zastygła.
Krok 6 - Sernik z chałwą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

VioletoweKucharzenie 23.01.2015 08:01
moje smaki! Uwielbiam!
gusia1000 23.01.2015 01:00
smaczny sernik.
Renataj 22.01.2015 21:05
Wszystko co chałwowe to dla mnie rarytas:)
Agata3 22.01.2015 17:24
rewelacyjny sernik :)
Agnieszka-87-25 22.01.2015 14:55
świetnyyy!!!!
Czyki 22.01.2015 14:44
Ja bardzo chętnie spałaszuję taki kawałek :)
mirosława4 22.01.2015 13:45
poproszę kawałek
Monika-twin 22.01.2015 13:17
fajny sernik.
Mira85 22.01.2015 12:14
Pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak