Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka w konfiturze z czerwonej cebuli

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka z kurczaka 1 kg
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat
cebula czerwona 1 1/2 kg
cukier brązowy 1/2 szkl
wino czerwone wytrawne 300 ml
ocet balsamiczny 3/4 szkl
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
masło

Przepis i sposób przygotowania na: Udka w konfiturze z czerwonej cebuli

Kroki postępowania

1
Udka obtoczyć w przyprawie do kurczaka i odłożyć. Cebulę skroić w piórka i na niewielkiej ilości masła przysmażyć. Dodać cukier, ocet balsamiczny i wino. Wszystko razem dusić, aż cebula zdecydowanie zmięknie, a płyn odparuje. Doprawić solą i pieprzem.
Krok 1 - Udka w konfiturze z czerwonej cebuli foto
2
Udka obsmażyć mocno z dwóch stron, aż się zarumienią.
Krok 2 - Udka w konfiturze z czerwonej cebuli foto
3
Na dnie naczynia do pieczenia wyłożyć trochę duszonej cebuli. Ułożyć obsmażone udka. Wyłożyć resztę cebuli. Na patelnie wlać odrobinę wody i wymyć smaki. Wlać do udek.
Krok 3 - Udka w konfiturze z czerwonej cebuli foto
4
Piec w 180*C przez 45min. Podać z ziemniakami. Smacznego!
Krok 4 - Udka w konfiturze z czerwonej cebuli foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 22.01.2015 11:38
Pysznie to wygląda!
Konczi 22.01.2015 10:13
pysznie wyglądają takie udeczka
Wiesława1 22.01.2015 10:06
uwielbiam konfiturę z czerwonej cebuli a to połaczenie jest rewelacyjne
berys18 22.01.2015 09:50
z ochotą bym popróbowała

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak