Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto w marchewce z boczku

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż do risotto 80 gram
pieczarki 6 sztuk
marchew 1 sztuka
boczek wędzony 6 długich plasterków
olej do smażenia
cebula 0,5 sztuki
ser żółty 2 łyżki startego
Pieprz czarny mielony Prymat
sól do smaku
kostka rosołowa 0,5 kostki
woda ok, 1,5 szklanki
kurkuma
czosnek ząbek
natka pietruszki

Porada

Niesamowicie pyszna przystawka lub jak kto woli danie główne.

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto w marchewce z boczku

Kroki postępowania

1
Dekoracja:
• Natka pietruszki do dekoracji,
• Pomidorki koktajlowe do dekoracji
Dodatkowo:
• 3 waflowe rożki do lodów do uformowania,
• Folia spożywcza do obtoczenia rożków
Rożki waflowe obkładamy folią spożywczą. Będą one służyć jako foremki.
Krok 1 - Risotto w marchewce z boczku foto
2
Na folię zawijamy plasterki boczku tak by powstały rurki z jednym otwartym końcem. Na przygotowanie jednej rurki wchodzi 3 plasterki boczku.
Krok 2 - Risotto w marchewce z boczku foto
3
Tak przygotowane zawinięte rurki wkładamy na około 15 minut do piekarnika (190°C). Boczek powinien się przytopić i delikatnie stwardnieć. Gotowe rurki jeszcze ciepłe zdejmujemy z formy i odstawiamy do ostygnięcia.
Między czasie przygotowujemy risotto.
Krok 3 - Risotto w marchewce z boczku foto
4
RISOTTO:
Cebulkę kroimy w drobną kostkę i rumienimy na oleju. Następnie dodajemy do niej pokrojone w plasterki pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawiamy do smaku pieprzem i solą i smażymy do momentu jak grzyby staną się miękkie.
Krok 4 - Risotto w marchewce z boczku foto
5
Do miękkich grzybów dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę marchew. Składniki smażymy razem około 2 minuty. Następnie dodajemy ryż. Obsmażamy go, dodajemy kostkę rosołową , kurkumę i zalewamy całość połową wody. W miarę jak ryż będzie wchłaniał wodę uzupełniamy ją stopniowo. Gdy ryż jest gotowy całość doprawiamy i dodajemy ser. Gdy ten się rozpuści risottem napełniamy upieczone rożki-marchewki.
Krok 5 - Risotto w marchewce z boczku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 14.07.2015 19:56
fajny pomysł
Kasiaaa 11.05.2015 16:25
Wyśmienite :)
ben-ka 23.04.2015 12:43
Świetny pomysł, bardzo mi się podoba.
gusia1000 23.01.2015 00:53
oryginalnie, pomyslowo.
Kamil 21.01.2015 20:06
Super boczek, schrupał bym go samego :)
agnieszka214 21.01.2015 19:48
bardzo fajny pomysł
Rysia 21.01.2015 17:13
Smaczne i ładne te "marchewki".

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak