Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasta z soczewicy

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

soczewica czerwona 1 szklanka
marchew 1 sztuka
seler 1 kawałek
pietruszka 1/2 sztuki
papryka czerwona 1/2 sztuki
cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
olej 2 łyżki
przecier pomidorowy 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pasta z soczewicy

Kroki postępowania

1
Soczewicę opłukać i ugotować, a nawet rozgotować w osolonej wodzie, następnie na sitku odsączyć z nadmiaru wody.
Krok 1 - Pasta z soczewicy foto
2
Marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, cebulę i paprykę pokroić w kostkę na patelni podgrzać olej i dodać starte warzywa oraz paprykę i cebulę, delikatnie posypać sola i wszystko razem przesmażyć, następnie dolać 2-3 łyżki wody, przykryć i pod przykryciem udusić do miękkości.
Krok 2 - Pasta z soczewicy foto
3
Kiedy warzywa są miękkie dodać przecier pomidorowy, wymieszać i jeszcze chwilkę razem dusić teraz dodać odsączoną soczewicę,
Krok 3 - Pasta z soczewicy foto
4
wymieszać i wszystko dokładnie zmiksować
do powstałej pasty dodać drobno pokrojony czosnek, 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego, 1 łyżeczkę czerwonej słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki bazylii, szczyptę chili oraz pieprzu czarnego, soli dodać do smaku bo już wcześniej była solona soczewica i warzywa, wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Zimną pastę podawać jako dodatek do pieczywa
Krok 4 - Pasta z soczewicy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 21.01.2015 18:23
ciekawe ;)
Megg 21.01.2015 14:25
Super pasta do pieczywa
Joannasz3190 21.01.2015 14:15
Musi być pyszna! :)
IwonaDD 21.01.2015 13:50
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak