Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kakaowe muffiny z czekoladą i borówkami.

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 2 kubki
kakao 4 łyżeczki
czekolada gorzka 0,5 tabliczki
borówki 2 garść
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mleko 2% 3/4 kubka
cukier trzcinowy 3/4 kubka
jajko 2 sztuki
masło 150 gram
laska wanilii 1/2 laski

Porada

Możemy ozdobić muffinki. Ja użyłem roztopionej w kąpieli wodnej czekolady, migdałów i borówek, a dla bąbla kolorowej posypki.

Przepis i sposób przygotowania na: Kakaowe muffiny z czekoladą i borówkami.

Masło łączymy z mlekiem, jajkami i wanilią - mieszamy, nie ubijamy.
Suche składniki dobrze mieszamy, dodajemy masła z mlekiem i jajkami. Mieszamy łyżką lub mikserem, ale na najwolniejszych obrotach, tak, by ciasto pozostało grudkowate.
Dodajemy czekoladę - mieszamy; czynność powtarzamy po dodaniu borówek.

Ciasto wykładamy do kokilek nasmarowanych tłuszczem lub wyłożonych papilotkami do 2/3 wysokości. Pieczemy 18-20 minut w 190 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak