Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Calzone ziołowe z pieczarkami

3.0
(18)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

3 szkl. mąki pszennej+ok.szkl. ciepłego mleka+3 dkg świeżych drożdży+po 1 łyżeczce soli i cukru) CIASTO:
łyżka zimnego masła do ciasta 1
łyżeczce granulowanego czosnku i ziół prowansalskich do ciasta) po 1
dkg sera żółtego, użyłam Mozarelli z bloku 20-30
kg pieczarek 1/2
białko 1 roztrzepane
żółtko jajek 1 do ciasta
olej 2 (2 łyżki do pieczarek + do ciast

Przepis i sposób przygotowania na: Calzone ziołowe z pieczarkami

FARSZ: Pieczarki oczyścić, pokroić w półplasterki albo kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać pieczarki i 1 łyżeczkę tymianku. Smażyć mieszając kilka minut, odparować. Na koniec doprawić solą, pieprzem, przestudzić. Ser pokroić w niedużą kostkę.
CIASTO: Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, dodać cukier, wymieszać i odstawić na 10 min. Mąkę (2,5 szkl) przesiać, dodać sól, przyprawy, oliwę, żółtko jajka i masło pokrojone na małe kawałeczki - palcami rozetrzeć tak aby masło nie tworzyło grudek. Następnie wlać rozczyn i zagnieść dość miękkie ciasto, ew. podsypać troszkę mąki. Wyrobione dokładnie posmarować leciutko oliwą, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło, na ok. 30-45min.
Ciasto podzielić na 2-4 części. Rozwałkować na dość grube placki. Na jednej połowie każdego ułożyć porcję farszu i sera, przykryć drugą połową, zawinąć dobrze brzegi. Posmarować roztrzepanym białkiem. Układać na blasze i piec 15 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 10-15 min. aby farsz leciutko przestygł - inaczej wypłynie przy krojeniu. Podawać z sosem czosnkowym.
Dobre zarówno na gorąco jak i na zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marybeth
Marybeth 28.07.2011 11:57
Oj, pyszne na pewno :)
kochanyptysiu 08.02.2011 08:27
Sprobujemy napewno
kasiurek 18.10.2010 11:06
uwielbiam calzone pychota!!!!!!!!!!!!
hastalavista 10.10.2010 02:11
dodaję do mojej księgi- do wypróbowania przy najbliższej okazji :) koniecznie!
justyna111 18.09.2010 14:05
smaczne
Lidia11 18.09.2010 13:30
super
Sarenka 29.08.2010 22:09
Ach te Twoje pierozki, genialne!
Agnieszka_B 11.08.2010 11:06
Ciekawy przepis. Skorzystam przy najbliższej okazji:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak