Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowy budyń

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

BUDYŃ

mleko 0,5 litry
dynia 200 gram po obraniu
cukier trzcinowy 1-2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 płaskie łyżki
żółtko jajek 1 sztuka

DO PODANIA

dynia 300 gram po obraniu
biała czekolada do dekoracji
masło do formy
cukier waniliowy 2 sztuki

Porada

To idealny deser dla naszych najmłodszych. Budyń jest pyszny i szybki w przygotowaniu, gdyż dynia szybko się gotuje.

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowy budyń

Kroki postępowania

1
DO PODANIA:
Dynię kroimy w kostkę. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wysypujemy na nie dynię. Oprószamy cukrem waniliowym i pieczemy do jej zmięknięcia.
Wyporcjowany budyń podajemy z upieczonymi kawałkami dyni. Całość dekorujemy kawałkami białej czekolady oraz melisą.
Krok 1 - Dyniowy budyń foto
2
Połowę mleka wlewamy do garnka. Dokładamy do niego dynię pokrojoną w kostkę.
Krok 2 - Dyniowy budyń foto
3
Razem gotujemy, aż dynia stanie się miękka. Następnie miksujemy.
Krok 3 - Dyniowy budyń foto
4
Stawiamy ponownie na gazie, słodzimy.
Krok 4 - Dyniowy budyń foto
5
W drugiej połowie mleka rozpuszczamy mąkę oraz żółtko. Przygotowaną mieszaniną zalewamy gotujące mleko z dynią. Gotujemy budyń.
Krok 5 - Dyniowy budyń foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 23.01.2015 00:47
Nie jadlam takiego.
tomek18 21.01.2015 08:59
ciekawy pomysł z tym budyniem! musi być pyszny
Cynamonka 20.01.2015 17:55
Dynia górą, w każdej postaci.
idealme 20.01.2015 17:49
ale pyszne! ;)
V_kuchareczka 20.01.2015 16:47
rewelacyjny pomysł
IlonaAlbertos 20.01.2015 16:45
Ciekawy pomysł. Wygląda wspaniale.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak