Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku III, odc. 2: Spaghetti bolognese

5.0
(72)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Spaghetti bolognese to danie, które znają wszyscy! Doceniamy je za idealne połączenie mięsa, pomidorów i cienkich nitek makaronu. Chcecie dobry przepis na spaghetti bolognese - oto on!

Składniki:

marchewka 1 sztuka
seler naciowy 1/4 sztuki
cebula 1 sztuka
ząbki czosnku 2 sztuki
masło 30 g
mięso mielone wołowe 100 g
mięso mielone wieprzowe 70 g
wątróbka drobiowa 50 g
woda 10 ml
przecier pomidorowy 500 ml
suszone pomidory kilka plastrów
makaron spaghetti 250 g
tymianek 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 2 liście
Ziele angielskie całe Prymat 3 ziarna
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku III, odc. 2: Spaghetti bolognese

Jak się robi spaghetti bolognese? Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna, bo ilu kucharzy, tyle przepisów na spaghetti bolognese. Ten przepis Doradcy Smaku, uwzględnia trzy rodzaje mięsa: mielone wołowe, wieprzowe oraz wątróbkę drobiową, dzięki czemu całe danie jest niezwykle aromatyczne. Dodatek marchewki i selera naciowego przypomina przepis na sos ragu, niezwykle popularny we włoskich domach, ale to spaghetti bolognese przygotowuje sie zdecydowanie szybciej (bez konieczności długotrwałego gotowania). Jak się robi spaghetti bolognese? Przeczytajcie w opisie poniżej!

Kroki postępowania

1
Marchewkę, seler naciowy, cebulę oraz czosnek kroimy w bardzo drobną kostkę. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy marchew i smażymy przez około 2 minuty.
Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 2: Spaghetti bolognese foto
2
W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy marchew i smażymy przez około 2 minuty. Następnie dodajemy seler, po chwili cebulę i dalej smażymy. Na koniec wrzucamy czosnek. Przyprawiamy tymiankiem i liściem laurowym.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 2: Spaghetti bolognese foto
3
Do podsmażonych warzyw dodajemy mieloną wołowinę i wieprzowinę oraz posiekaną drobno wątróbkę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy odrobinę wody, aby masło się nie przypaliło. Dokładnie mieszamy i chwilę smażymy.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 2: Spaghetti bolognese foto
4
Następnie wlewamy przecier pomidorowy, wrzucamy kilka ziaren ziela angielskiego. Całość gotujemy przez około 15-20 minut. Na koniec dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 2: Spaghetti bolognese foto
5
Makaron spaghetti gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody. Ugotowany makaron łączymy z sosem.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 2: Spaghetti bolognese foto

Zastanawiacie się może czym doprawić spaghetti bolognese? Wydawać by się mogło, że sól i pieprz wystarczy i w dobrym przepisie na spaghetti bolognese to z pewnością wystarczy, ale w tym bardziej wymagającym, warto dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego czy tymianek. W tym przepisie zioła prowansalskie nie są koniecznością. a ziołowy smak zastępowany jest przez inne wykorzystane przyprawy. Inne przepisy na spaghetti bolognese znajdziecie poniżej:

Spaghetti z sosem bolognese

Domowy sos spaghetti

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zmagdalena222 25.01.2017 18:09
W moim domu jest to faworyt i podbija wszystkich serca. Naprawdę polecam... pycha.
magical66 24.01.2015 21:58
pyszne goraco polecam!
Lenka31 24.01.2015 14:05
Pychota.Od dziś robię spaghetti tylko według tego przepisu.Polecam
kacper5138
kacper5138 21.01.2015 13:50
polecam bardzo smaczne :)
bietka 21.01.2015 07:13
pyszny obiadek, mniam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak