Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jarmużowo -kurczakowa pizza

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 35 dag
olej 3-4 łyżki
mleko 170 ml
drożdże 1/4 kostki
Sól ziołowa jodowana Prymat do smaku
cukier 1 łyżeczka
jajko 1 do ciasta
jajko do posmarowania

NADZIENIE

pierś z kurczaka 40-45 dag
jarmuż 40 dag
cebula 1 sztuka
papryka 1 sztuka
olej do smażenia
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
ser żółty 10 dag
bazylia świeża do dekoracji

Porada

Uwielbiam pizze. Oczywiście najlepsze to te robione w domu. Często je wykonuje, eksperymentując z różnymi nadzieniami. Jarmużowe sprawdziło się w 100%.

Przepis i sposób przygotowania na: Jarmużowo -kurczakowa pizza

Kroki postępowania

1
Mleko podgrzewamy. Gdy jest już letnie rozpuszczamy w nim drożdże oraz cukier. Dalej dodajemy do niego pozostałe składniki ciasta. Zagniatamy energicznie około 10 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 1 - Jarmużowo -kurczakowa pizza foto
2
Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę. Formujemy wyższe brzegi. Następnie całość smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Krok 2 - Jarmużowo -kurczakowa pizza foto
3
Na środek wykładamy nadzienie. Pieczemy około 35-40 minut (180°). Na 5-10 minut przed końcem pizzę posypujemy startym żółtym serem. Pizzę podajemy oprószona posiekanymi listkami bazylii.
Krok 3 - Jarmużowo -kurczakowa pizza foto
4
NADZIENIE:
Z jarmużu usuwany grube łodygi. Tak przygotowany obgotowujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy.
Cebule kroimy w kostkę i rumienimy.
Krok 4 - Jarmużowo -kurczakowa pizza foto
5
Między czasie filet także kroimy w kostkę, po czym dodajemy do cebuli. Oprószamy przyprawą do kurczaka i razem smażymy. Do tak smażonego filetu dokładamy pokrojoną w kostkę paprykę.
Krok 5 - Jarmużowo -kurczakowa pizza foto
6
W trakcie gdy kurczak z papryką się smażą odciskamy z nadmiaru wody i siekamy na mniejsze części jarmuż. Dodajemy go do podgrzewanych składników. Całość chwilkę razem smażymy i doprawiamy do smaku. Tak przygotowany farsz zdejmujemy z ognia i delikatnie studzimy.
Przestygnięty wykładamy na przygotowane ciasto drożdżowe. Pieczemy.
Krok 6 - Jarmużowo -kurczakowa pizza foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 01.02.2015 23:27
apetycznie z kurczakiem
gusia1000 23.01.2015 00:44
Pyszna na pewno.
Kolorowa 20.01.2015 17:32
Czy Ty w ogóle wychodzisz z kuchni ? ...tyle tworzysz pyszności ;) !
V_kuchareczka 20.01.2015 16:48
wygląda bardzo apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak