Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

jogurtowiec dyniowo pomarańczowy

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jogurtowiec dyniowo pomarańczowy

dynia 2 szklanki pieczonej Hokkaido
pomarańcze 2 średnie
jogurt naturalny 400 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
ksylitol 3 łyżki lub cukier
sok z cytryny 1/2 cytryny

spód

ciastka 150 g ciastkalub ciasto czekoladowe
masło klarowane 1 łyżka

dodatkowo

śmietana 30% 200 ml
fix do śmietany 1 opakowanie
cukier waniliowy 16 g (opakowanie)

Przepis i sposób przygotowania na: jogurtowiec dyniowo pomarańczowy

Kroki postępowania

1
Dynię rozciąć, wydrążyć pestki i ułożyć na blasze skórką do góry. Piec w 180 stopniach około 20 do 30 minut zależy od grubości miąższu.
Dynię po ostudzeniu przetrzeć blenderem. Będą potrzebne 2 szklanki takiego musu.
Krok 1 - jogurtowiec dyniowo pomarańczowy foto
2
Ciastka lub ciasto (u mnie ciasto) czekoladowe rozdrobnić w rozdrabniaczu z łyżką masła klarowanego. Na dno formy (17x17cm), która na wyjmowane dno, wyłożone papierem do pieczenia wysypać ciasto, wyrównać powierzchnię, nieco docisnąć łyżką. Zapiec 10 minut w 180 stopniach.
Krok 2 - jogurtowiec dyniowo pomarańczowy foto
3
Żelatynę namoczyć w połowie szklanki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy. Rozpuścić w kąpieli wodnej. Można też w mikrofalówce jak toś używa.
Krok 3 - jogurtowiec dyniowo pomarańczowy foto
4
Mus z dyni, jogurt naturalny, sok z pomarańczy i cytryny, ksylitol lub cukier i rozpuszczoną żelatynę zmiksować blenderem.
Gdy zacznie tężeć wylać na wystudzony spod.
Krok 4 - jogurtowiec dyniowo pomarańczowy foto
5
Gdy masa dyniowa zastygnie, ubić śmietankę z cukrem waniliowym i fixem do śmietany. Nałożyć jako 3 warstwę, wyrównać.
Krok 5 - jogurtowiec dyniowo pomarańczowy foto
6
Nożem oddzielić ciasto od boków formy, wyjąć razem z dnem, odciąć boki i pokroić na pożądane kawałki.
Gotowe, smacznego.
Krok 6 - jogurtowiec dyniowo pomarańczowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 21.05.2017 08:14
bardzo smaczne smaki deserek na medal
Jagódka77 04.03.2015 13:06
chyba nikt nie oprze się takim wspaniałościom
Ada-Gaba 02.02.2015 21:58
wspaniale ciasto, piękny kolor
pajbek 20.01.2015 21:03
pięknie wygląda :-)
Bernadeta1 20.01.2015 17:51
bardzo smacznie wygląda to ciasto, pyszności
Stenka 20.01.2015 17:20
ładne kolorki
Alex_M 20.01.2015 17:16
wspaniały deser :)
romanrafal
romanrafal 20.01.2015 16:31
apetyczne ciacho
romanrafal
romanrafal 20.01.2015 16:30
apetyczne ciacho
Justi2401 20.01.2015 16:30
Pięknie wygląda :)
iziona 20.01.2015 16:29
Piękne ciasto i ten kolor
Mniam 20.01.2015 16:19
Wygląda rewelacyjnie i zapewne tak smakuje. Moje smaki :)
marenka 20.01.2015 15:51
Fantastyczny przepis:)
mirosława4 20.01.2015 15:23
ale super ciacho :)
Grazyna0211 20.01.2015 14:58
świetny pomysł
Agnieszka-87-25 20.01.2015 14:55
wspaniale się prezentuje :))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak